The Singers of the Lord met Karen Haasdijk (die al 15 jaar begeleiding op de piano doet) en Marlies Uithoven (10 jaar begeleiding viool).
The Singers of the Lord met Karen Haasdijk (die al 15 jaar begeleiding op de piano doet) en Marlies Uithoven (10 jaar begeleiding viool). Foto: Job Schepers

Drukke tijden voor jarige Singers of the Lord

'The Singers of the Lord' bestaan alweer veertig jaar. Ontstaan doordat door de maximum leeftijdsgrens van 36 bij 'The Messengers' mensen 'koorloos' werden, terwijl ze heel graag wilden blijven zingen. Op 17 november om 9:30 uur staat het gemengde koor tijdens een dankdienst in de Burghtkerk stil bij het jubileum.

We brengen een bezoekje aan Dirk Lap en zijn vrouw Tiny aan de Sluyscoog. Ook dirigente Nelleke Schreur is aangeschoven. "Nelleke is al 32 jaar onze dirigente en we zijn best blij met haar", grapt Dirk, die duidelijk erg tevreden is over de koordirigente. "Daar moeten we het maar mee doen", antwoordt die lachend. De sfeer die aan tafel heerst, heerst volgens het drietal ook in het koor. "Het is altijd erg gezellig en we houden van een grapje. Hierdoor blijven mensen ook hangen. Iemand zei vorig jaar rond deze tijd dat hij tot kerst zou blijven en is er nog steeds. Gelukkig heeft hij niet gezegd tot welke kerst hij blijft", stelt Dirk, alle periodes bij elkaar alweer zo'n 34 jaar voorzitter.

De muziek is in de loop der jaren wat veranderd en de bezetting is als vanzelf niet meer gelijk aan 1979, maar de gezelligheid bleef. "Vroeger zongen we nummers van Johannes de Heer, terwijl we nu moderner muziek van bijvoorbeeld John Rutter zingen", legt Nelleke uit. In de hoogtijdagen had The Singers of the Lord 56 leden, dat zijn er nu nog 23. "Het jongste lid is 62, 63. Ons oudste koorlid is Nel Westdorp-Scholtanus. Zij is 88 jaar. De balans in het koor is momenteel goed met onder andere vier tenoren en vier bassen, dat is ook wel eens minder geweest", stelt Dirk tevreden vast.

Dirk is naast lid van The Singers of the Lord ook nog actief in het Christelijk Mannenkoor - dat onlangs het vijftigste jubileum vierde - terwijl Nelleke tal van andere koren begeleidt, zoals op Texel bijvoorbeeld het Vrouwenkoor en COPD-koor De Duunpiepers en is daarna nog actief bij Excelsior. Vanuit die hoedanigheid kunnen ze het koor mooi vergelijken. "Het is een heel andere manier van zingen. Ik ben bas. Als je bij het mannenkoor een keer een toon niet raakt, valt dat weg in het geheel. Dat is bij een gemengd koor als The Singers of the Lord heel anders, omdat je één van de weinige bassen bent. Het is altijd een koor geweest dat ook een sociale rol had. Als er eens iemand iets minder goed kon zingen, werd dat opgelost. Die konden gewoon bij dit koor blijven, dat losten we op", stelt Dirk.

Nelleke: "Het christelijke van dit koor. Ook als iemand in een dip zit, heeft dit koor een rol. Je ziet ze tijdens zo'n avond helemaal opleven. Ik haal nog altijd veel voldoening uit het werken met dit koor. Dat geldt overigens voor het hele werk als dirigent. De liefde voor de muziek zit in me." Tiny vult aan: "Nelleke staat op en gaat slapen met muziek. Dat is dus prachtig. De wisselwerking is goed."

"Er moet een klik zijn. We hebben ooit een dirigent van de overkant gehad. Die had heel veel muzikaal gevoel, maar de klik met het koor was er niet. Met Nelleke is dat anders. Nu hebben we altijd veel plezier tijdens het repeteren." Gemiddeld komt het koor per jaar zo'n zes keer per jaar in actie, maar de drukke periode komt er aan. "Wij zijn geen koor dat losstaande optredens geeft, maar zijn altijd onderdeel van bijvoorbeeld een kerkdienst. Rond kerst zijn er meer diensten en er wordt nu dan ook twee in plaats van één keer gerepeteerd. Eén keer voor de kerstzangavond van vrijdagavond 20 december in de rooms-katholieke kerk in Den Burg en de vaste repetitie op donderdagavond", legt Dirk uit.

Naast de genoemde optredens, verlenen de The Singers of the Lord ook medewerking aan een kerstconcert van Jan Teeuwen op 21 december in De Cocksdorp, 22 december in De Burght in Den Burg en aan de kerstnachtdienst in De Waal.