Open huis van voedselcoöperatie Texelse Kost in 2018 met Henry Soyer.
Open huis van voedselcoöperatie Texelse Kost in 2018 met Henry Soyer. Foto: Evalien Weterings

Texelse Kost houdt op te bestaan: "Kan niet alleen met vrijwilligers"

Texelse Kost houdt per 1 december 2019 op te bestaan. De voedselcoöperatie heeft sinds 2015 gewerkt aan het verkleinen van de afstand tussen producenten en consumenten op het eiland. In een fysieke kraam (aan de Westerweg) en een webshop voor leden werden lokale producten van diverse producenten aan de man gebracht: van zuivel tot seizoensgroenten en van vlees tot soepen. Het onderhouden van de kraam en webshop blijkt met uitsluitend onbetaalde vrijwilligers echter niet haalbaar.

Texelse Kost werd op 14 april 2015 officieel opgericht. Initiatiefneemster was Marieke Mast. Toen zij een tankauto met melk de boot op zag gaan, nadat een vrachtwagen met producten voor de supermarkt het eiland opreed - waarschijnlijk met melk erin die eerder van Texel kwam - concludeerde zij dat dat ook anders kon. Producten van lokale agrariërs en tuinders konden immers ook op Texel aan de man worden gebracht. Zonder tussenhandel en met een korte lijn tussen producent en consument.

In Mireille Grau en Jan Bakker vond Mast medestanders. Het bestuur was een feit en al gauw meldden leden zich aan. In 2015 groeide het ledenaantal tot 46. In de jaren die volgden kwamen er steeds meer sympathisanten bij en medio 2019 had de coöperatie 100 leden. In de vijf bestaansjaren werd een webshop voor leden geopend, konden zij workshops bijwonen, stond Texelse Kost met een kraam op diverse markten, werd op initiatief van de coöperatie de sap-pers naar Texel gehaald, waren er regelmatig markten in de schuur aan de Westerweg en groeide het assortiment dankzij diverse producenten.

In 2017 kwam het voortbestaan in het geding: de coöperatie kwam handen tekort. Na een oproep stonden nieuwe leden op en liep Texelse Kost steeds gesmeerder. Eind zomer 2019 gaven bestuurslid van het eerste uur, Mireille Grau, en bestuurslid Henry Soyer, aan te willen stoppen. Wederom bleek dat de coöperatie niet draaiende gehouden kon worden door alleen vrijwilligers. In de algemene ledenvergadering van 1 november jongstleden werd daarom besloten de coöperatie op te heffen. Een aantal leden heeft nog de mogelijkheden voor een doorstart onderzocht, maar deze tot op heden niet gevonden.

De Texelse Kost-kraam aan de Westerweg zal op zaterdag 30 november bij zonsondergang (16.29 uur) voor de laatste keer worden gesloten.