Het vorige Judofeest in 2017.
Het vorige Judofeest in 2017. Foto: Bob Lefevere/SNJF

Judofeest in Evenementenhal

De Evenementenhal op vakantiepark De Krim is zaterdag en zondag het domein van de twaalfde editie van Judofeest Texel.

Het toernooi voor judoka's met een verstandelijke beperking is georganiseerd door Henk en Inger de Vries die ook de elf eerdere edities voor hun rekening namen. De familie De Vries stopte aanvankelijk in 2011 met de toernooien, maar keerde in 2017 terug met een nieuw judofeest en dat krijgt komend weekend een vervolg in de Evenementenhal. Dat gebeurt in samenwerking met de Special Needs Judo Foundation.

Er komen in totaal zo'n 125 judoka's uit het hele land naar De Krim om gezamenlijk met elkaar te judoën. Dat gebeurt onder aanvoering van scheidsrechters van Judobond Nederland die speciaal voor de gelegenheid naar Texel komen. De judomatten komen uit Beverwijk en worden speciaal voor het toernooi naar de Evenementenhal gebracht.

Het toernooi begint zaterdag om 11:00 uur met een gezamenlijke warming-up, waarna om 11:15 uur de eerste wedstrijden beginnen. Die variëren van 'zeer goede judovaardigheid' tot 'minimale judovaardigheid'. Om 12:15 uur is er een pauzeconcert van dameskapel 3igenwijs uit Delft. Van 13:00 tot 14:30 uur zijn er opnieuw wedstrijden, direct gevolgd door de prijsuitreiking. Van 15:00 tot 16:00 uur is er nog een clinic kata (verschillende judotechnieken) voor de deelnemers.

Zaterdagavond staat er een Frisfeest-disco voor de deelnemers in de Evenementenhal op het programma. Zondagochtend kunnen de deelnemers, net als voorgaande keren, gebruik maken van de faciliteiten op het terrein van De Krim. De meeste deelnemers, familie en begeleiders slapen daar ook.

De keuze om te gaan judoën in de Evenementenhal is volgens Henk de Vries puur praktisch: dan is alles kort bij elkaar en hoeven de deelnemers niet op en neer naar Den Burg te reizen. Voorgaande keren was het judofeest in sporthal Ons Genoegen, maar die wordt sinds vorige week gesloopt. Toen het toernooi een jaar geleden werd gepland, stond ook nog niet vast wanneer de nieuwe sporthal klaar zou zijn. "Maar het belangrijkste is dat straks alles dicht bij elkaar is."