Nieuwe Vereniging

Schapeneiland Texel

Texel is een vereniging rijker: de Vereniging Schapeneiland Texel die als belangrijkste doelstelling heeft 'het behoud van schapen en lammeren in de weiden, op de dijken en in natuurgebieden als duurzame bijdrage in landschapsbeheer en toerisme'. Op de oprichtingsbijeenkomst in het gemeentehuis kwamen donderdag veel schapenhouders af.

"Dat de schapenhouders op steun en begrip kunnen rekenen van wethouder Hennie Huisman is duidelijk geworden tijdens haar opening van de vergadering op 28 oktober. Ze geeft aan dat de huidige regelgeving en de vele arbeid het voor jonge boeren minder aantrekkelijk maakt om schapenhouder te worden. Dit heeft haar zorg. Volgens haar is het Texelse schaap een onmisbaar onderdeel binnen het Texelse landschap. Het oprichten van een vereniging van schapenhouders wordt door de gemeente ondersteund. Huisman gaf aan ook in de toekomst mee te willen denken over hoe de schapenhouders ondersteund kunnen worden", meldt de vereniging.

"Het is ondenkbaar dat Texel geen schapenhouderij meer heeft. Iedere toeristische organisatie heeft voordeel bij het behoud van het schaap in het landschap. We gaan als vereniging dus ook nadrukkelijk de samenwerking aan met die partijen die onze doelstellingen ondersteunen en zich hiervoor mede verantwoordelijk voelen. Een tweede doelstelling van de vereniging is een betere afzet van Texels lamsvlees, schapen producten, op Texel en daarbuiten Dit willen we realiseren door een herkenbare positionering van 'Echt Texels Lam'. Tevens is het van belang om kennis over het lamsvlees uit te breiden en ook de andere producten, melk, kaas, wol te promoten. Binnenkort volgt de officiële oprichting van de vereniging en zal het bestuur geïnstalleerd worden", schrijft de werkgroep die bestaat uit Carlo Veeger, Jan Willem Bakker, Trinet Hin en Projectondersteuners Henk van Dongen en Annette van Ruitenburg.