De C-130 Hercules boven Texel.
De C-130 Hercules boven Texel. Foto: Aangeleverd

Hercules oefent boven Texel

Het leek er woensdagmiddag even op of een C-130 Hercules van de Koninklijke Luchtmacht een landing ging maken op het Texelse vliegveld, maar zo ver kwam het niet.

Het transportvlieg was bezig met een internationale oefening en zocht daarvoor twee keer Texel Airport op om zogenaamd een landing in te zetten. Voordat het daadwerkelijk zo ver kwam, werd de landing bewust weer afgebroken.

Herculessen worden vaak ingezet bij veiligheidsmissies in het buitenland voor transport van eenheden en materieel. De luchtmacht oefent geregeld met de toestellen in het vinden van plekken om te landen en het landen van de toestellen op onverhard terrein. In Nederland is voor dat laatste geen terrein beschikbaar, waardoor dergelijke landingsoefeningen in Spanje, Belgiƫ en op Deense stranden wordt uitgevoerd.

Volgens directeur Mike de Bruijn van Texel Airport zou een C-130 Hercules technisch gezien kunnen landen op het Texelse vliegveld, maar de vraag is dan wel wat er van de grasbanen overblijft. "Als zo'n toestel heel licht is geladen, zou het kunnen, maar het moet dan niet vol spullen en brandstof zitten."

De oefeningen werden woensdag bewust hoog in de lucht gehouden om overlast voor omwonenden op de grond te beperken. Het trok niettemin de aandacht van voorbijgangers die zich afvroegen of er daadwerkelijk zo'n groot vliegtuig op het vliegveld zou gaan landen.