Bij 't Turfveld kregen deelnemers de opdracht om water naar de zee te dragen.
Bij 't Turfveld kregen deelnemers de opdracht om water naar de zee te dragen. Foto: Gerard Timmerman

Geen Waanzin voor watjes, maar een winderige en natte expeditie over Texel

Geen Waanzin voor watjes dit keer, regen en wind maakte het vooral in de avond en nacht tot een straffe expeditie over het eiland. Zaterdag knapte het weer op en kon na zo'n veertig opdrachten verspreid over het eiland de balans worden opgemaakt. Team 'Op Goed Geluk' kwam als winnaar uit de strijd.

De Waanzin begon in de kantine van Texel'94, waar de 26 teams op de muziek van Hotel California van The Eagles naar De Dennen werden geleid. Bij het Turfveld zadelde post Kees Dros deelnemers op met "nutteloos werk": "Water naar de zee dragen." Drie aaneengebonden emmers vol water moesten de uitkijkpost op worden gezeuld, met als leidraad het verhaal van de kool, de geit en de wolf.

Verderop tokkelen van de uitkijktoren op de Fonteinsnol en op camping de Bremakker werd via een touwbrug over het water geklommen. Meer klauterwerk boven de vijver van Werner Dros, waar een bel moest worden geluid die aan de telekraan van René Boon op veertien meter hoogte hing. Bij kwekerij Halsema moesten daglelies worden herkend. Na de eerste serie opdrachten werd gepauzeerd in de schuur van TexelSun aan de Marsweg.

Hemeldbed

Het tweede blok draaide om schapenboeten. Getuige de bijzondere opdrachten hadden de bedenkers ook hier hun creativiteit de vrije hand gegeven. In de boet van shiitake-kweker Maarten Dijker moesten paddenstoelen worden herkend. Elders werden met de vork naar oud Texels gebruik hooibalen opgestoken. Verderop al liggend in een hemelbed schapen tellen, schapen keuren, tien soorten ijs proeven en herkennen en protestborden maken om de boeren te ondersteunen. Maar ook een natuurplan voor de Westen tekenen. Een nacht die velen nog lang zal heugen, de regen kwam met bakken omlaag.

De teams konden diep in de nacht opdrogen in De Schakel in Den Burg, waar hen een warme maaltijd wachtte. Daarna een paar uurjes slapen in De Burghtkerk. Om de volgende morgen om 7:00 uur aan blok 3 te beginnen. Dat speelde zich af in en rond Oosterend.

Enkele van opdrachten die ze daar voor de kiezen kregen: ballonneuken (ballonnen met het lichaam laten knappen), kruiwagenrace met bandenwissel, bubbelvoetbal bij SVO, suppen op de Oosterkolk, waterwegen bij de oude rioolzuivering van Oosterend en met een kroontjespen gedichten schrijven bij boerderij Vondel.

Dooie rat

De meest gore opdracht omschreef deelnemer Cor Zijm die in Texel Zoo. "We moesten voorwerpen op de tast herkennen. Onder meer maden en een dooie rat." Zijm was met Frits van der Gracht, Arno Kuip en Lard Plasmans. De nestors onder de Waanzinners: "Opgeteld zijn we 231 jaar, nog even en we gaan vanuit de Gollards." De oudjes deden het nog best, tijdens het bubbelvoetbal kegelden ze fanatiek tegen elkaar aan.

Ook het Groeneweggetje naar Oost zat in de route. Op het modderige paadje werden de teams in het kader van de dijkversterking met kruiwagens heen en weer gestuurd. Bij Stokerij Texel mocht met een gericht schot vanaf 11 meter worden gemikt op een stapel lege biervaten. En bij de oude waterzuivering gaf post Norbert Leijen de opdracht om in drie bakjes opgeteld 1200 gram slootwater af te wegen.

Het vierde en laatste blok speelde zich zaterdagmiddag grotendeels in en om het Krimbos bij De Cocksdorp af. Opdrachten die voorbij kwamen waren het optuigen van een struik tot kerstboom met zelf meegebrachte kerstversieringen, ringsteken met een door Bart Boon in elkaar gezet 'paard' en met een door Scouting Texel gebouwde wip over het water. Daarna kon men al ganzenbordend naar het eindpunt in De Hof.

Meer jongeren svp

Het winnende team 'Op Goed Geluk' bestond uit René Hoep, Marc van Heerwaarden, Dennis Kuiper en Marcel Verhagen. 'Team Giel' van Michiel Daalder, Sil van Heerwaarden, Jasper Bakker en Steijn Brouwer was voor het derde jaar winnaar van het jongerenklassement.

Van Heerwaarden deed de oproep aan jongeren om volgend jaar met meer teams aanwezig te zijn. Morten Eschweiler van de organisatie sprak van een loodzware Waanzin met de wind en de vele regen. "Het was in ieder geval geen eendenkukeltjesweer."

Post Juliet ten Wolde geeft bij SVO aanwijzingen voor een potje bubblevoetbal.
Lard Plasmans en Cor Zijm buigen zich over een opdracht.
Deelnemers aan de Waanzin ontwaakten na een korte nacht in de Burghtkerk.
Op het Groeneweggetje bij Oost werd gekruid voor de dijkversterking.
In het Krimbos moest met een wip de sloot worden overgestoken.
Paddenstoelen herkennen in de boet met de kwekerij van Maarten Dijker
Puzzelen met de kaart van Texel erbij.
Bij Stokerij Texel in Oosterend werd met scherp op biervaten geschoten.
In hoeve Vondel kreeg men de opdracht om een gedicht te schrijven.
Richard Bousma en Glenn van Ginkel bij het waterwegen bij de oude zuivering.
Morton Eschweiler spreekt de deelnemers toe, via Radio Texel ook thuis te horen.