Onderwijsstaking: basisscholen dicht

De basisscholen op Texel zijn woensdag gesloten als gevolg van de landelijke onderwijsstaking. Op de OSG gaan de lessen door in verband met de toetsweek die op school wordt gehouden.

De leerkrachten in het Texelse basissonderwijs houden woensdagochtend een korte actie op de boot om met behulp van beschilderde spandoeken, borden en T-shirts aandacht te vragen voor het onderwijs. Ze hopen daarbij op steun van ouders en andere betrokkenen om een duidelijk signaal af te geven naar de overheid. Er wordt om 8:45 uur verzameld op 't Horntje om vervolgens gezamenlijk aan boord te gaan.

De Tweede Kamer bespreekt woensdag de onderwijsbegroting. Leraren, ondersteuners in het onderwijs, schoolleiders en ander onderwijspersoneel vragen daarom die dag in het hele land om extra investeringen in het onderwijs. De hoop is daarmee de problemen met de werkdruk, het lerarentekort en de salarissen op te lossen.

Het kabinet zegde vrijdag een eenmalig extra bedrag van een half miljard toe, waarna de voorzitter van de Algemene Onderwijsbond de staking aanvankelijk afblies. Dat leidde tot grote onvrede binnen het onderwijs, gemor van andere bonden en grote onduidelijkheid over de voortgang van de acties. Later besloot de Algemene Onderwijsbond de staking toch te steunen. Het onderwijs wil structureel extra geld en niet eenmalig.

OSG

Op de OSG in Den Burg gaan de lessen woensdag gewoon door. De staking valt midden in de toetsweek en die kunnen de leerlingen niet missen. Volgens waarnemend rector-bestuurder Corrie Eriks mogen de docenten gaan staken, maar heeft slechts een handjevol aangegeven dat te gaan doen. "De lessen van die docenten worden zoveel mogelijk vervangen en alle toetsen gaan door."

Vakantiepark De Krim bij De Cocksdorp steunt de lerarenstaking woensdag door het zwemparadijs die dag voor de helft van de prijs beschikbaar te stellen. Kaartjes kunnen volgens De Krim besteld worden via www.dekrim.nl/zwembad. De actiecode is 'staking2019'. De aanbieding geldt op basis van beschikbaarheid en de kinderen moeten door minimaal een volwassene begeleid worden.