Anders bekeken

Huis-werk

Ik geniet met een tante op het pluche in de bios. We zitten even in een andere wereld in een Engeland een eeuw geleden in Highclerecastle. Beter bekend als Downton Abbey. De ingrediƫnten: prachtige beelden van de tuinen en interieurs en een familieverhaal met verwikkelingen. We nemen het tot ons als appeltaart, warm en smakelijk.

De hiƫrarchie met dienstbodes, huishoudsters, butlers en tuinmannen die het snot voor de ogen werken, brengt ons tot blozen. Eigenlijk zijn zij de bewoners die het geheel draaiende houden en, nog sterker, het kasteel onderhouden. Met liefde en inzet.

De mens wil graag bouwen, een kind een hut in de bomen, een aannemer/bouwvakker een kasteel voor zijn klant. Een metselaar kun je niet blijer maken dan met een mooie muur, een vesting met plaats voor ramen. Het is ons gevoel voor een eigen plek, een eigen domein, een huis is een pijler in het leven, onze maatschappij.

Hoe wrang als op 1 oktober een norm wordt gelanceerd door Stientje van Velthoven van 0,1 PFAS microgram per kilo grond, waardoor bouwers, baggeraars en hoveniers hun werk stil moeten leggen. Ik wist niet wat PFAS was. Een giftige stof die door blusschuim, vet water en vuilafstotende producten zit.

Een huis is een pijler in het leven, onze maatschappij

Na de vissers, de boeren, de leraren was het nu hun beurt om met groot gareel uit te rukken naar het Malieveld. Vele banen staan op de tocht, de woningnood is hoog, waarom deze ad hoc doorgeschoten maatregel? Is er onvoldoende huiswerk gemaakt? Komt het RIVM terug op de schreden? Of ziet men het economische belang over het hoofd? Een rare wereld, alles lijkt op zijn grondvesten te trillen, een drama.

Toch is er hoop, ik ben op weg naar De Koog en heb een appeltaart gebakken van de appels uit de moestuin. Het geurt heerlijk. Ik ben op weg naar PP, een vrolijke lange knaap die met man en macht zijn huis aan het verbouwen is. Ik kocht een tweedehands tafel van hem. Busjes staan voor en de ruiten worden in het huis geplaatst. Ik loop door de kale vertrekken, hier en daar gestut, en zoek PP. Lawaai van machines overal. Ik zie een groot bord met aantekeningen op een kozijn staan. Bovenaan staat "Huiswerk" En ik lees: Elektriciteitsbedradingen: afgevinkt. Rioolaansluitingen: afgevinkt, etc.

Hier is een jonge knaap goed bezig. Heeft overzicht en ik weet zeker dat er straks een kasteel verrijst waar je U tegen zegt.

Jozien