VVV bijna 30 procent vóór met boekingen

De boodschap dat de toeristenbelasting van €1,85 naar €2,25 omhoog zou gaan, veroorzaakte veel commotie. Maar bij de VVV kwamen er geen klachten over binnen. Sterker nog: met de boekingen voor 2020 loopt de VVV bijna 30 procent vóór in vergelijking met vorig jaar.

Dat meldde VVV-directeur Frank Spooren woensdagavond tijdens de bespreking van de programmabegroting door de raadscommissie. Spooren zei er wel bij dat er op dit moment hoegenaamd nog geen kampeerboekingen zijn gedaan, een logiesvorm waar de verhoging wellicht meer doortikt. De VVV verzorgt naar schatting tien procent van het totaal aantal reserveringen op Texel, maar de voorsprong kan als representatief worden beschouwd.

De gasten krijgen straks wellicht een meevaller, want in het jongste voorstel van het college wordt de verhoging van de toeristenbelasting beperkt tot €2,05 per nacht, twee dubbeltjes minder dus. Met dank aan voorgenomen bezuinigingen. Eentje die heel gevoelig ligt, is de voorgestelde halvering van de jaarlijkse bijdrage (2,3 naar 1,15 ton) aan de VVV. Reden voor Frank Spooren te pogen de politici van dit plan af te brengen. "Er kan zomaar sprake zijn van een domino-effect. Historisch gezien bepalen de andere twee partners (TOP en TESO) in navolging van de gemeente de hoogte van hun bijdragen."

Spooren benadrukte de kracht van de Texelse VVV: "Regie in elke fase van wat wij de klantreis noemen. In de promotie richten we ons op de gewenste doelgroepen, we verzamelen en delen informatie, via onze boekingen krijgen we data voor onderzoek wat onze gasten van Texel vinden, wat goed is en wat beter kan. Met die informatie kunnen we ons productaanbod verbeteren. Het is een cirkel."

Jur Schuiringa hoefde hij niet te overtuigen. De VVD'er kondigde aan in de begrotingsraad donderdag 7 november met een amendement te komen om de korting ongedaan te maken.

De VVV is er één uit een lange reeks van voorgenomen bezuinigingen. De raad had het college zelf opgedragen met voorstellen te komen. Maar nu die op papier stonden, gaf dat de nodige weerstand. Kansloos is bijvoorbeeld het schrappen van de kosten voor het opruimen van de meierblissen. Zoals politici ook aanhikken tegen bezuinigingen op gebied van economie, sport, welzijn, etc. Gedeelde smart is halve smart, redeneert het college, dat de pijn heeft verdeeld over de beleidsvelden.

Remko van de Belt (PvdA) ziet de noodzaak van de bezuinigingen niet. Door de toeristenbelasting minder te verhogen en het parkeervignet helemaal niet, laat de gemeente volgens hem vele tonnen liggen. Bovendien: "We hebben €5,7 miljoen in de algemene reserve. Ongelofelijk veel."

De reserve is overigens vooral bedoeld is voor incidentele uitgaven. Wethouder Hennie Huisman (Financiën) wil de ondergrens daarvan optrekken naar €4 miljoen.

Mocht de raad bezuinigingen schrappen, mogen de politici zelf op zoek naar dekking van deze extra uitgaven.