Frido en Sjef Boom vertellen chefkoks aan boord van de TX10 over vangsten uit de Waddenzee.
Frido en Sjef Boom vertellen chefkoks aan boord van de TX10 over vangsten uit de Waddenzee. Foto: Horecast

Chefkoks verkennen Waddenzee

Met elkaar het wad op, zien wat voor bijzondere producten daar allemaal voorhanden zijn en met elkaar bespreken hoe je die producten het beste aan de gasten kan presenteren.

Het waren zaken die de afgelopen dagen aan de orde kwamen tijdens een bezoek van vijftien chefkoks uit diverse landen aan Texel. De koks zijn allen lid van Relais & Châteaux, een internationale vereniging van eigenaren van luxe hotels en restaurants. De meesten zijn in het bezit van een Michelinster.

De koks waren te gast bij Jef Schuur en Nadine Mögling van hotel-restaurant Bij Jef in Den Hoorn. Jef is voorzitter van de afdeling van de Benelux, Denemarken, Polen, Oost-Europa van Relais & Châteaux en was daarom deze keer gastheer van het gezelschap.

De koks gingen met de TX10 Emmie de Waddenzee op en werden daar al vissende en varende door Sjef Boom bijgepraat over de bijzonderheden van de Waddenzee en wat de zee te bieden heeft. "We zijn ook het wad zelf op geweest om kokkels, oesters en scheermessen te rapen."

Doel van het bezoek was onder meer om elkaar bij te praten over het vak en om het bewustzijn te vergroten dat de eigen streekproducten bijzondere producten zijn. Jef: "Voor ons is het normaal dat er oesters en kokkels op het wad liggen en dat je schar en poon hebt. Maar dat is het niet. De kunst is om in het restaurant anderen ook te laten begrijpen dat de streekproducten die je te bieden hebt bijzondere producten zijn."

Het gebruik van lokale producten werkt volgens Jef eveneens bevorderend om het aantal 'foodmiles' zo laag mogelijk te houden. "Dat is ook een onderwerp waar we het met elkaar over hebben. Als iedereen Waygu vlees uit Japan zou laten overkomen, gaat er iets niet goed. Je bent duurzaam bezig als je gebruik maakt van de producten in je omgeving."

De koks hielden het niet alleen bij kijken op de Waddenzee. Jef dook met de vangsten uit de Waddenzee meteen de keuken in om een diner klaar te maken waarin alle producten van het wad voorbij kwamen. De chefkoks kwamen onder meer uit Roemenië, Polen, Denemarken, Luxemburg, België en Nederland.

Vertaald uit het Engels-Relais & Châteaux is een vereniging van individueel beheerde luxe hotels en restaurants. De groep heeft momenteel ongeveer 500 leden in 60 landen op vijf continenten. Overwegend vertegenwoordigd in Europa, groeit de vereniging in Noord-Amerika, Azië en Afrika