Joram Timmerman van het Kook Atelier aan het werk met Mared Dijkstra.
Joram Timmerman van het Kook Atelier aan het werk met Mared Dijkstra. Foto: Liselotte Schoo

Lekker 2020 prijst Texelse restaurants

Tongstrelend, culinaire parel, uitstekende kennis van lokale producten, pluim voor de bediening, goed allemaal en passie voor het vak. Een serie lovende woorden voor zes Texelse restaurants die in de restaurantgids Lekker 2020 zijn opgenomen.

Dat is een hoge score. Het Kook Atelier van Joram Timmerman aan de Gravenstraat in Den Burg staat voor het eerst in de Lekker. De andere vijf zijn de Eilandkeuken aan de Gravenstraat in Den Burg, Bosq aan de Bakkenweg in De Dennen, Rebecca aan het Hogereind in De Waal, 't Pakhuus op de haven in Oudeschild en Bij Jef aan de Herenstraat in Den Hoorn. De laatste staat voor het achtste jaar op rij in de Top 100 van de Lekker en stijgt daar van de 36ste naar de 34ste plaats. In totaal staan er landelijk vijfhonderd restaurants in de gids.

De keurmeesters van de Lekker prijzen het Kook Atelier voor het gebruik van Texelse seizoensproducten en de combinatie van gerechten en wijnen. Ze zijn lovend over de vakkennis van gastvrouw en sommelier Thera Tjepkema. Het Kook Atelier wordt verder omschreven als een 'oase van rust tussen het toeristisch eetgeweld'. Ook de eigentijdse inrichting van de zaak valt in de smaak.

De keuken van Jef Schuur wordt omschreven als een 'superkeuken' en geprezen voor de zoete, zure en zilte smaken die als een rode draad door allerlei combinaties heenlopen. De keurmeesters zijn, net als voorgaande jaren, lovend over de wijnspijskennis van sommelier Nadine Mögling. "Haar keuzes zijn zonder uitzondering voortreffelijk en origineel."

Bosq van Robin en Marlies Koenen wordt geprezen voor onder meer twee smaakjuweeltjes: gebakken grietfilet en foie gras van appel, gele biet aji amarillo en cacao-koffiejus. "Kennis en kunde zijn hier dik in orde." Het restaurant krijgt wel het advies op te letten dat de gerechten warm geserveerd worden. Als gevolg van het concept waarbij gasten zelf een reeks gerechtjes kunnen samenstellen, lopen de wachttijden soms op wat gevolgen kan hebben voor de warmte. De bediening krijgt een pluim. "Ze lopen het vuur uit de sloffen en blijven hartelijk en positief."

In De Eilandkeuken van Mirjam van der Ploeg wordt volgens de Lekker op hoog niveau gekookt door chef-kok Dewi van der Plaats. "De gerechten zien er bedrieglijk eenvoudig uit en zijn subtiel in opmaak, maar bomvol smaak." De combinatie van de gerechten met de wijnen is goed, het gebruik van een Griekse orange wijn wordt als een vondst omschreven en het nagerecht vormt een verrukkelijke afsluiter van de avond.

Rebecca van Michel en Corine Arends is goed en kent een jonge bedieningsbrigade die er onder leiding van Steven Pietersma voor zorgt dat de gasten het goed naar de zin hebben. De keurmeesters hebben ook oog voor het nieuwe interieur. "Het restaurant heeft een huiskamerachtige setting." De keurmeesters wijzen erop dat bij een aantal gerechten een supplement naast de vaste prijs wordt gerekend.

't Vispakhuus van Boy Schuling en Felicia Siebert werd bezocht tijdens lunchtijd en krijgt eveneens lovende beoordelingen. "Wat een feest en dat gaat maar door." Een dessert van wentelteefjes van suikerbrood met gebakken bloedworst en allerlei andere ingrediënten wordt zelfs als 'tongstrelend' omschreven. Volgens de Lekker biedt het restaurant ook verschillende sferen, afhankelijk of de gast op het terras, in de fraaie serre of binnen in het restaurant zit.