Negen ton extra voor haven Oudeschild

Het college wil negen ton in de gemeentelijke begroting voor 2020 opnemen om ervoor te zorgen dat de afkoopsom van Rijkswaterstaat voor de exploitatie van de haven van Oudeschild voldoende wordt opgebouwd.

Dat blijkt uit de programmabegroting die de politieke partijen woensdagavond in commissieverband bespreken. De opname van de negen ton in de begroting komt voort uit de plannen van Rijkswaterstaat om in 2020 de jaarlijkse vergoeding voor de exploitatie van de haven af te kopen. De haven was vroeger eigendom van Rijkswaterstaat en kwam in 2008 na jarenlang onderhandelen in handen van de gemeente. Dat ging gepaard met een 'bruidsschat' voor beheer en onderhoud.

Destijds werd gerekend met een bepaalde renteopbrengst van de afkoopsom van €24 miljoen om het jaarlijks onderhoud van de haven te kunnen betalen, maar de rente is tegenwoordig vrijwel nihil. Dat komt volgens wethouder Hennie Huisman (financiën) onder meer voort uit de Wet Houdbare Overheidsfinanciën die sinds 2013 van kracht is. Die wet verplicht gemeenten om tegoeden renteloos aan te houden. "De opbrengst is dus nul, wat het overigens ook bij de huidige rentestand zou zijn." Omdat de verwachte opbrengst van de rente lager is, is de negen ton als structurele last opgenomen in de begroting om toch dekking te hebben voor de exploitatie van de haven. Het college is nog in gesprek met Rijkswaterstaat om de regeling omtrent de afkoopsom open te breken vanwege de gewijzigde omstandigheden. "We zijn hierover al anderhalf jaar in gesprek en hopen dat Rijkswaterstaat ons tegemoet wil komen."

Het college is nog bezig met het opstellen van een meerjarig onderhoudsplan voor de haven van Oudeschild. Opgemerkt wordt dat dit plan nog niet in de begroting is opgenomen. In de programmabegroting wordt de verwachting uitgesproken dat de Brexit (als die er komt) en het Europees verbod voor de pulsvisserij de exploitatie en de gebruiksmogelijkheden van de haven zullen raken. Benadrukt wordt dat de gemeente, de CIV, Waddenhaven Texel en de watersportvereniging in de toekomst intensief zullen moeten samenwerken. "Zeker nu de visserij zulke zware klappen heeft gekregen."