'Vuurwerkvrije zone'

De dorpen op Texel zouden eens moeten nadenken over het mogelijk vrijwillig instellen van vuurwerkvrije zones tijdens de jaarwisseling.

Dat is de strekking van een voorstel dat het CDA heeft gedaan. De partij roept het college op om een discussie rond vrijwillige vuurwerkvrije zones op te starten. Het college krijgt ook de vraag voorgelegd om in overleg met de dorpscommissie te bekijken of er steun is in de dorpen voor het instellen van vuurwerkvrije zones.

Het CDA wijst erop dat meerdere gemeenten ervaring hebben opgedaan met het instellen van vrijwillige vuurwerkvrije zones. "Dat zijn gebieden die op verzoek van de bewoners vuurwerkvrij zijn. In zo'n vrijwillige vuurwerkvrije zone maken buren onderling afspraken over het afsteken van vuurwerk. Als iemand zich niet houdt aan de afspraken, spreken de buurtbewoners elkaar daarop aan. De gemeente en politie handhaven er niet. De gemeente stelt alleen voorlichtingsmateriaal ter beschikking om de vrijwillige vuurwerkvrije zone aan te geven." Volgens de partij zorgt ondeskundig gebruik van vuurwerk jaarlijks voor gewonden, dieren hebben er last van en ook voor mensen kan de herrie vervelend zijn. Het kan ook tot brand leiden zoals een paar jaar geleden bij Kaap Skil. "Niet alleen Texelaars hebben er last van. Ook toeristen zoeken vaker naar vuurwerkvrije accommodaties."