De bunker in het weiland langs de Postweg, tegenover de ingang van het vliegveld.
De bunker in het weiland langs de Postweg, tegenover de ingang van het vliegveld. Foto: Google Maps

Texelfonds steunt aankoop bunker Luchtvaart- en Oorlogsmuseum

Plannen van het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel (LOMT) om de bunker tegenover het vliegveld aan te kopen en als expositieruimte in te richten, zijn enthousiast ontvangen bij het Texelfonds.

Het gemeenschapsfonds, dat volgende maand z'n vijftienjarig jubileum viert, heeft in de bestuursvergadering van deze maand besloten het project te steunen met een bijdrage van €5000,-.

Het laatste slagveld

Onder de naam Het laatste slagveld wil het LOMT een multimediale expositie over de Georgische opstand in de bunker maken. 'Geen gewone expositie, maar een die aansluit bij hoe jonge mensen informatie tot zich nemen. Een onderdompeling in film, licht en geluid, waarin de kijkers in aanraking komen met wat er zich op Texel heeft afgespeeld in de laatste oorlogsmaanden van 1945', zegt het museum in het projectplan. De bunker is een van de laatste fysieke overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog op Texel.

Die tegenover het vliegveld betreft een zogeheten Fliegerhorst Gefechtsstand bunker. Gebouwd ten behoeve van de Duitse Luftwaffe, die het vliegveld in gebruik hadden. Nog zichtbaar zijn kogel- en andere gaten, ontstaan tijdens de strijd tegen de Georgiërs in april 1945.

Molen De Traanroeier

Het Texelfonds steunt ook de restauratie van De Traanroeier. Op korte termijn moeten verschillende werkzaamheden aan de molen in Oudeschild worden uitgevoerd. Het Texelfonds draagt bij met een bedrag van €3.750,-. Daarmee kan de vervanging van de kuipband worden betaald. Deze kap omspant de kap van de molen en houdt de onderkant ervan bij elkaar.

Legpuzzel kampioenschap

Ten slotte heeft het Texelfonds een bedrag van €200,- toegekend aan de organisatie van het Texels Legpuzzel Kampioenschap, dat op zaterdag 9 november wordt gehouden en waaraan jong en oud, in groepjes van maximaal vier personen, kunnen meedoen. De organisatie wil met het evenement opa's, oma's, kinderen, kleinkinderen buren en kleinkinderen en iedereen die het leuk vindt om te puzzelen 'met elkaar verbinden'.


"We vinden het een ontzettend leuk initiatief en wensen jullie heel veel plezier", laat het Texelfonds de puzzelaars weten.