De jubilarissen.
De jubilarissen. Foto: Jan Brouwer

Grootse verjaardag

De vijftigste verjaardag van het Texels Christelijk Mannenkoor, die zaterdag werd gevierd in de Rooms-katholieke kerk van Den Burg heeft meer dan 250 bezoekers getrokken. Onder hen onder andere burgemeester Uitdehaag en oud-dirigent Piet de Reuver.

De kerk aan de Molenstraat stroomde al ruim van tevoren vol. Op de eerste rij De Reuver. Het in een lange stoet binnenstromende mannenkoor vergat de oud-dirigent niet en geen van de leden betrad het podium alvorens De Reuver de hand te hebben geschud. Toen iedereen zijn plaatsje had ingenomen nam voorzitter Hans Daalder de aanwezigen kort mee in de historie van het Mannenkoor dat in 1969 werd opgericht.

"Het is een historie met vele hoogtepunten. Zo waren er diverse optredens in binnen- en buitenland en hadden we een opname voor een reclamebureau. Maar ook het zingen 'voor de oudjes' in de Gollards en het verpleegtehuis is altijd prachtig."

Natuurlijk waren er ook dieptepunten. "Er zijn ons in de loop der jaren de nodige leden ontvallen, maar als iemand wegviel, was er altijd een groot gevoel van verbondenheid." In de jaren veranderde het mannenkoor van samenstelling en werd de repetitie-zondag ingeruild voor de vrijdagavond. "Op het hoogtepunt kende het koor 87 leden, nu zijn dat er 53. Jan Beijert is de vierde dirigent van het Mannenkoor en we zijn hartstikke blij met hem. Het jongste lid van het koor is Walter Smit, 58 jaar. Henk Tjepkema is met 86 jaar het oudste koorlid.

Nadat de voorzitter klaar was met zijn verhaal, gaf hij het stokje door aan Piet Schneider voor de rest van de presentatie. Die zorgde voor hilariteit met de 4-seconden-klapregel. De reden was overigens logisch. Er werd een opname gemaakt van het concert en 'hoezeer het geklap ook gewaardeerd wordt, hoeft dat niet op de opname'. Daarom werd het publiek gevraagd even te wachten met klappen, zodat het geluid uitgezet kon worden. Na het eerste nummer was het publiek voorzichtig met het beginnen met klappen, maar het wende al snel.

Het Texels Christelijk Mannenkoor had een veelzijdige avond voorbereid met uiteenlopende muziek. Traditionele kerkzangen als 'Vaste rots in mijn behoud' en 'Er is een god die hoort' werden afgewisseld met nummers als 'You raise me up' van Rolf Lovland en 'Het land van Maas en Waal' van Boudewijn de groot en er was klassiek werk van Mozart en Verdi.

Natuurlijk werden tijdens de vijftigste verjaardag ook de jubilarissen in het zonnetje gezet. Van links naar rechts op de foto: achter de lessenaar Jan Brouwer (secretaris), de jubilarissen Bram van Dijk (50 jaar lid), Maarten Drijver (50 jaar lid), Jan Daalder (50 jaar lid), Hans Daalder (50 jaar lid), Ben Daalder (50 jaar lid), Jan Beerling (50 jaar lid), Jan Brouwer (50 jaar lid), Gerrit Smidt (40 jaar lid).