Afbeelding

Denemarken

Wat heeft een land als Denemarken nu te bieden op het gebied van dranken? Ik hoor het u denken.

Dat is veel meer dan u wellicht denkt. Het land is onder meer bekend van de bieren Carlsberg en Tuborg, kersenlikeuren als Kirsberry, Cherry Heering en natuurlijk Akvavit.

Wat is Akvavit? Akvavit, ook wel geschreven als Aquavit, betekent hetzelfde als de Franse term Eau de Vie, dat staat voor levenswater. De drank wordt tegenwoordig gedistilleerd uit granen. Vroeger werd voor de productie van de basis alcohol aardappelen gebruikt.

De drank wordt tweemaal gedistilleerd, waarbij tijdens de tweede distillatie, de kruiden die de Akvavit zijn karakteristieke smaak geven worden toegevoegd. De belangrijkste kruiden die gebruikt worden bij de bereiding zijn karwij en in mindere mate dille, kaneel, koriander en venkel. In de basis is Akvavit kleurloos, maar kan door houtlagering of toevoeging van caramel, een goudbruine kleur krijgen. Het minimale alcoholgehalte is 37,5%. De bekendste merken hebben echter een hoger percentage. Zo bevat Aalborg Taffel Akvavit 45% alcohol en wordt al sinds 1846 op traditionele wijze gestookt.

Naast gewone Akvavit kennen we ook Linie Akvavit; dit is overigens een Noorse variant met een sterkte van 41,5%. Dit product is op gebruikte sherry vaten aan dek van een schip over de evenaar vervoerd en weer terug naar de afzender. De constante golfbewegingen, de temperatuurverschillen en de zilte lucht geven de Linie Akvavit zijn karakteristieke smaak. Het reisschema staat als het goed is altijd op de fles.

Nu zal de oplettende lezer denken, ik ken dit ergens van. Dat klopt. De TX-Gin Ocean Aged wordt op min of meer gelijke wijze behandeld, alleen worden hier nieuwe eiken fusten voor gebruikt.

Akvavit wordt niet alleen in Denemarken gestookt, ook in Noorwegen zoals eerder gezegd en Zweden. In Noord-Duitsland, in Sleeswijk- Holstein, komen varianten hiervan voor. Dat is op zich niet zo vreemd, Sleeswijk-Holstein behoorde in het verleden tot Denemarken. Het stoken van drank op traditionele wijze is hier blijven bestaan. De varianten uit Duitsland zijn niet bekend onder de naam Akvavit, maar als Bommerlunder en Schinken Häger.

In de Scandinavische landen wordt de drank vaak op speciale gelegenheden gedronken. Zo wordt het in Denemarken vooral genuttigd met Kerstmis, in Noorwegen wordt het op de Nationale Feestdag geschonken en in Zweden vooral tijdens de Midzomernacht.

Traditioneel wordt Akvavit puur en ijsgekoeld gedronken. Het glas behoort hierbij in één teug geleegd te worden. Persoonlijk raad ik u aan te nippen van het glas om zodoende meer te genieten van het product.

Als alternatief voor koeling op ijs kan een fles Akvavit natuurlijk ook in de diepvries bewaard worden. Gevaar op bevriezing is er niet; het alcoholgehalte is hoog genoeg.

Net als onze eigen Korenwijn combineert Akvavit uitstekend met haring, maar ook met krab en gerookte vis.