CDA en Texel 2010:

onderzoek sporthal

CDA en Texel 2010 vinden dat de Rekenkamercommissie van de Waddeneilanden onderzoek zou moeten doen naar het projectverloop van de nieuwe sporthal in Den Burg.

Dat staat in een voorstel dat ze op 7 november tijdens de raadsvergadering willen indienen. Aanleiding is het gegeven dat de nieuwe sporthal niet per definitie kan worden gebruikt voor evenementen die eerder in Ons Genoegen of de De Koninghal plaatsvonden. Dat had volgens een raadsbesluit van 23 maart 2016 wel gemoeten, maar het college besloot later af te zien van een extra kostenpost van €150.000,- die nodig was voor zwaardere brandscheidingen om het houden van evenementen in de nieuwe sporthal mogelijk te maken. De raad werd niet geïnformeerd dat de sporthal anders werd uitgevoerd dan eerder besloten.

Volgens CDA en Texel 2010 zou onderzoek door de Rekenkamercommissie antwoorden op een paar vragen moeten geven. Dat is dan onder meer de vraag hoe de overdracht van informatie van het college naar de gemeenteraad is gegaan. Andere vraag is hoe de controlefunctie binnen de gemeente in relatie tot de bouw van de nieuwe sporthal is geweest. CDA en Texel 2010 willen ook de vraag voorleggen of er sprake is geweest van adequaat projectmanagement en adequate advisering plus de vraag hoe de keuze voor Design and Build zich verhoudt tot de ontstane situatie om af te zien van extra kosten voor zwaardere brandscheidingen. De bouw werd aanbesteed conform Design & Build wat kortgezegd inhoudt dat de bouwer de verantwoordelijkheid draagt van het ontwerp tot en met de realisatie van het gebouw.

Volgens CDA en Texel 2010 is onderzoek bedoeld om te leren van de ontstane situatie met het oog op nieuwe projecten. "Wat ging er mis en hoe kunnen we er voor zorgen dat dit bij toekomstige projecten (zoals nieuwbouw Artex, nieuwbouw Onderwijscentrum Texel maar bijvoorbeeld ook de Postweg/Nieuwlanderweg) niet meer zal voorkomen?" Het leren geldt volgens hen voor raad, college en ambtelijke organisatie.

CDA en Texel 2010 benadrukken dat het uiteraard aan de Rekenkamercommissie zelf is om aan te geven of zij de nieuwe sporthal in Den Burg als onderzoeksproject wil oppakken en welke onderzoeksvragen die wil stellen. De Rekenkamercommissie bepaalt haar eigen onderzoeken en geeft op basis daarvan aanbevelingen aan de gemeenteraad voor verbeteringen. D66 kondigde eerder al een motie van afkeuring aan over de gang van zaken rond de nieuwe sporthal met betrekking tot evenementen.