Anders bekeken...

Ik zie ons nog gaan, hand in hand, een lange sliert door Den Burg op weg naar de gymzaal. Het rook er wat apart, de geur van kinderzweet gecombineerd met schoeisel zit voor altijd in mijn neusgaten. We waren vaak wat opgetogen, want gym betekende aan ringen hangen, op een mat duikelen, handstand en radslag leren en bovenal een basis leggen voor samenwerking voor tref-, slag- of voetbal.

The future is hereā€¦.

Later kwamen daar de geuren en ook vooral geluiden bij van de De Koninghal. De vloer piepte gewoon anders. Vooral met basketbal, bij De Marels, waren daar de kenmerkende geluiden. Toen de sporthal openging, ging er een grote wereld voor ons open. De eilandcompetitie met de vele volleybalteams op dinsdagavond zal ik niet snel vergeten. Laatst vond ik de foto waarop we met Modehuis Beekman kampioen werden, ik moest lachen. Dokter Jacqueline met een wilde bos haar en ik getooid met twee staarten - was zeker mode- in een fel groen shirt. We gingen trots op kraambezoek met de beker bij de familie Beekman.

Sportleraren De Kleijn, Henk Keizer, Simon Dros en vele anderen, ze waren van grote waarde. Later in Den Helder kwam ik in het basketbalteam van Lidwina & Parkzicht - "de Liparstars" - en dat waren "different cookies". Een volle sporthal met joelend publiek, we bleven kijken want daar was het eerste bezig, de toppers met Van Veen, de scheldende bromsnor.

Gisteren las ik een groot artikel gewijd aan Great Freak, een Griekse jongen uit de buitenwijken van Athene, hij is 2,11 meter en zijn armen hebben een spanwijdte van een adelaar 2,21 meter, hij is ontdekt bij de jeugd en nu de sensatie van de NBA. Geweldig om hem op YouTube bezig te zien.

En wat dacht u van de lieveling van Madeira, vorige week vlogen we van de luchthaven die naar hem vernoemd is. Christiano Ronaldo begon bij de plaatselijke voetbalclub van het eiland en ging op zijn 12e naar het vasteland om daar in het jeugdelftal uit te groeien tot de man die vele malen scoorde en vele wereldtitels behaalde met zijn team. Manlief vindt hem ijdel, maar ik heb bewondering voor de diamanten die kunnen stralen als ze worden gepolijst en heb zijn standbeeld in Funchal op de foto gezet.

De oude sportzalen gaan onder de slopershamer, in de nieuwe worden de talenten gezien en gewogen. Ik hoop dat het goede herinneringen, vreugde geeft aan iedereen die zijn stappen daar zet, zijn zweetdruppels strooit, kameraadschap , zelfontwikkeling. En, misschien dat er een parel tussen zit.

Toen de sporthal openging, ging er een wereld voor ons open

Jozien