Tijme en Otto Goënga op de Husqvarna 125cc waar Tijme zondag op rijdt.
Tijme en Otto Goënga op de Husqvarna 125cc waar Tijme zondag op rijdt. Foto: Jeroen van Hattum

'Transponder wisselen en meteen weer door'

Hij is slechts 15 jaar oud, maar Tijme Goënga uit Den Burg doet komende zondag al voor de tiende keer mee aan de Gerrit Zijm 4 Uurs Cross op het crossterrein van de MAB en omliggende landerijen in Eierland.

Hij begon op zijn vijfde in de jongste klasse van de 50cc klasse en maakte vervolgens via de 65cc en de 85cc zijn gang naar de 125cc motor waar hij komende zondag op rijdt. Voor het eerst tussen de volwassenen, dus een beetje spannend, maar Tijme kijkt er vooral naar uit om tussen de volwassen crossers te rijden. "Het is straks gas geven en rijden."

Voor de familie Goënga betekent de deelname van Tijme dat de volgende generatie zich aan het manifesteren is. Vader Otto Goënga deed tot 2001 mee aan de jaarlijkse wedstrijd en zijn opa Willem Goënga was vroeger eveneens bij de crosswedstrijd betrokken. Tot 1997 was het rijden om de Goënga Bokaal en in 1998 werd de cross als eerbetoon vernoemd naar Gerrit Zijm die in 1997 op 48-jarige leeftijd overleed. Hij was wedstrijdleider bij de MAB en al sinds het begin van de jaren tachtig vrijwilliger bij de MAB. Zijn zoon Ronald doet komende zondag mee als deelnemer en Geeske, die met Gerrit was getrouwd, is aanwezig voor de EHBO.

Drie maanden geleden brak Tijme zijn pols, waardoor het wedstrijdritme even werd onderbroken, maar zijn conditie is prima. Afgelopen weekend deed hij mee met een cross van de MAB om te kijken hoe ervoor stond en dat ging prima. Hij vormt zondag een team met Micha Boy de Waal en Scott Smulders van de overkant. "We rijden om de beurt ongeveer een half uur en daarna wisselen we elkaar af. Dan is het tijdens een pitstop snel van transponder wisselen en meteen weer door." De crossers die niet hoeven te rijden, hebben even de tijd om te rusten, wat te eten en om de crossmotor in goede staat te houden voordat ze weer de baan opgaan. De transponder zit met een pin vast aan de motor. Dat is tijdens het wisselen een kwestie van opletten dat hij goed vast zit, zodat de transponder onderweg niet wordt verloren.

Vrijwilligers

Vader Otto en Frans Coevert zijn zondag als sectorhoofden motorcross van de MAB verantwoordelijk voor het geheel. De voorbereidingen met de vrijwilligers zijn in volle gang en hij kijkt eveneens uit naar de start. "Het is altijd een machtig moment als je daar voor de start met de auto rijdt en alle crossers komen tegelijk achter je aan." De cross begint zondag om 10:30 uur met eerst de twee uurs cross voor de jeugd op brommers in de 50cc, 65cc en de 85cc klasse. Om 13:00 uur begint de cross voor de volwassenen in de 125cc of hoger. Er doen in totaal zo'n zeventig teams mee waarvan diverse crossers uit Friesland, Brabant of elders uit het land komen. "We zien het elk jaar groeien en dat is mooi om te zien." Volgens vast gebruik is er voor alle deelnemers een speciaal T-shirt van de cross met de namen van de circa 35 sponsors erop. Dit jaar is het T-shirt oranje. Otto: "We zijn ook erg blij met alle medewerking die we van anderen krijgen." De Gerrit Zijm 4 Uurs Cross wordt voor de 21ste keer gehouden. "Vorig jaar hadden we ter gelegenheid van het jubileum een extra parcours aan de andere kant van de Hoofdweg, nu is het weer gewoon het gebruikelijke parcours." Bezoekers kunnen de cross onder meer vanaf de dijk van de crossbaan van de MAB bekijken.