Voorlopig geen proef met olivijn op Texel

Er komt voorlopig geen proef met 'CO²-wegvanger' olivlijn op Texel. De Volkskrant besteedde maandag ruim aandacht aan dit nieuwe materiaal, waarmee al de nodige proeven zijn gedaan. Testen door het NIOZ op Texels strand, zijn voorlopig nog niet veel verder dan een idee.

De Volkskrant opent het artikel met de zinnen: "Gooi het bij bomen in de straat, in wegbermen, op akkers en stranden en het gaat vanzelf het broeikasgas CO² wegvangen. Na de eerste kleine succesvolle proeven met het materiaal olivijn dromen wetenschappers van grootschalige toepassingen. Goed idee?" Volgens het artikel kunnen duizend kilogram van de zachtgroene korrels ruim duizend kilogram CO² opvangen.

Texel

Onderaan het artikel staat een voor Texel interessante passage: "Op de Wadden kun je binnenkort wellicht ook olivijn tegenkomen. Kennisinstituut NIOZ bereidt een proef voor met olivijn op Texel. 'Wij hebben juist deze maand het plan aangekaart om 25.000 kilogram olivijn op een stuk strand aan te brengen', zegt hoogleraar mariene geologie en geochemicus Gert-Jan Reichart. 'We verwachten dat de getijdenwerking en de golfslag de verwering van olivijn bespoedigt. We moeten de procedure voor toestemming bij gemeente en hoogheemraadschap nog beginnen, maar een dergelijke test met olivijn lijkt me prachtig om strandbezoekers bewust te maken van de mogelijkheid om CO2 uit de lucht te halen.' En nikkel? 'De uitstoot daarvan in zee is verwaarloosbaar.'"

Een woordvoerder van het NIOZ laat weten dat het absoluut nog niet zo ver is. "Het is nog helemaal in de ideeënfase en net in de week gelegd bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, want er wordt gedacht aan een stuk dijk, en niet zozeer op het strand."