Het college wil stoppen met het maken van kosten voor het opruimen van de meierblissen.
Het college wil stoppen met het maken van kosten voor het opruimen van de meierblissen. Archieffoto: Sytske Dijksen

Voorstellen bezuiniging voorgelegd aan raad

Geen kosten meer maken voor het opruimen van meierblissen, stoppen met het sportinvesteringsfonds, minder geld voor sport, cultuur en economie en versobering van een plan voor de automatisering en digitalisering bij de gemeente.

Het is een aantal voorstellen die het college heeft gedaan aan de gemeenteraad om te bezuinigen. De voorstellen maken onderdeel uit van een pakket waarin ook verlaging van de bijdrage aan de VVV is opgenomen. Met elkaar kunnen de voorgenomen besparingen een bedrag van €367.000,- per jaar opleveren.

De bezuinigingsmogelijkheden zijn tot stand gekomen nadat de raad in juli een motie had aangenomen waarin het college de opdracht kreeg om de bestaande uitgaven van de gemeente eens te bekijken en om met reëel uitvoerbare bezuinigingsvoorstellen te komen. Wat de economie betreft, gaat het om een jaarlijks budget van €50.000,- om de economie te stimuleren. Het sportinvesteringsfonds is een fonds dat een paar jaar geleden werd ingesteld en een budget van €50.000,- per jaar kent om sport te stimuleren en om verenigingen te ondersteunen hun accommodaties te onderhouden. Wat de 'sport en cultuur' betreft, gaat het om een bezuiniging van €95.000,- die nog nader moet worden ingevuld.

Het college stelt de raad eveneens voor om een aantal uitgaven uit te stellen. Dan gaat het onder meer om de herinrichting van het parkeerterrein aan de Vogelenzang in Den Burg. Voorgesteld wordt de herinrichting niet in 2020, maar in 2021 uit te voeren. Hetzelfde geldt voor de herinrichting van 't Buurtje en de Trompstraat in Oudeschild. Die wordt - wat het college betreft - eveneens een jaar opgeschoven naar 2021. Voorgesteld wordt de inspanningen voor een energieneutrale gemeente uit te stellen tot 2022. Het is nu aan de gemeenteraad om keuzes te maken; de voorstellen staan in de zogeheten tweede fase van de programmabegroting voor 2020 die komende woensdag in commissieverband door de politieke partijen wordt besproken. Donderdag 7 november is er de raadsvergadering waarin de gemeentelijke begroting moet worden vastgesteld.

De gemeente staat er op het moment financieel niet slecht voor. Volgens de programmabegroting schrijven alle jaarschijven zwarte cijfers. De algemene reserve van de gemeente staat volgens de begroting momenteel zelfs op €5.688.457,- en dat is €3,6 miljoen boven de ondergrens van twee miljoen. Het positieve saldo is onder meer te danken aan de opheffing van een reserve van €1,2 miljoen die specifiek voor het sociaal domein bestond (dat bedrag wordt bij de algemene reserve gevoegd). Het structureel overschot van €626.000,- werd dit jaar ook eenmalig in de algemene reserve gestort. Het college schrijft in 2020 "opnieuw flink te willen investeren in straten, wegen en fietspaden" op Texel, waaronder de eerste fase van de reconstructie van de Postweg. Ook wordt geïnvesteerd in een herinrichting van de Algemene Begraafplaats in Den Burg. Plan is tevens om de toeristenbelasting niet naar €2,25 maar naar €2,05 te laten stijgen (met verval van het maximum van zeven nachten) en het Texelvignet nog niet duurder te laten worden in 2020. De stijging van de opbrengst van de OZB wordt, wat het college betreft, 1,4 procent trendmatig en de kosten voor rioolrechten en afvalstoffenheffingen gaan omhoog.

Uit toelichtingen van het college valt op te maken dat er in de toekomst echter ook nieuwe donkere wolken aan de horizon hangen. Kostenposten voor de (ver)nieuwbouw van Artex in Den Burg, een meerjarig onderhoudsplan voor de haven in Oudeschild en revitalisering van de gemeentelijke wegen na 2023 zijn nog niet in de begroting meegenomen.