Wat ik zeggen wou

Texelhopper

We gingen naar Engeland, de reisplanning is niet moeilijk: met de trein naar Schiphol, uitstappen in de luchthaven. Je kunt bij 't Horntje parkeren, maar we besluiten de auto thuis te laten om het vaak overvolle parkeerterrein bij de veerhaven niet extra te belasten. We hebben slechte berichten over de Texelhopper gehoord, maar hier nog niet zelf gebruik van gemaakt en willen niet oordelen zonder eigen ervaring. Wie weet is het allemaal wat overdreven en loopt het gewoon vlot.

Vol goede moed bestellen we telefonisch de Texelhopper met het verzoek ons echt om half 11 op te halen zodat we zonder rennen en gehaast de boot van 11 uur kunnen halen. Half 11 staan we buiten maar geen busje te bekennen. Rond kwart voor 11 bellen we toch maar eens of we wel in de planning staan. "Ja hoor, busje komt zo en u bent op tijd voor de boot." Weer vijf minuten wachten en dan eindelijk om 10 voor 11 komt het busje voorrijden. Op onze voorzichtige opmerking dat we echt de boot van 11 moeten halen antwoordt de chauffeur: "Dan had u maar een boot eerder moeten nemen." Deze logica ontgaat ons, maar we houden ons in. Hoezo, een boot eerder, dan moeten we toch elders een uur wachten? De chauffeur racet weg, we houden ons stevig vast. Natuurlijk kan hij er nooit op tijd zijn, maar wij hebben geluk: door ambulancevervoer vertrekt de boot later. Pfff we zitten op de geplande boot.

Na een vlotte terugreis uit Engeland besluiten we de Texelhopper een herkansing te geven. We hebben geleerd nooit vanwege één slechte ervaring te oordelen, wie weet hadden we gewoon een keertje pech. Vanaf de veerhaven in Den Helder bellen we om bij aankomst een taxihopper te reserveren. Wat zuchtend wordt ons opgedragen: "Het is momenteel een gekkenhuis dus u moet heel snel de boot verlaten. Deze komt aan om 10 voor en alle busjes rijden echt weg om 5 voor." Op onze vraag welk busje we dan in die busjesfile moeten hebben: "Dat weet ik niet, dat moet u maar vragen". OKÉ, wij maken ons op om de boot af te rennen met onze bagage om niet het risico te lopen dat het busje voor onze neus wegrijdt. Hoe oudere mensen die wellicht slecht ter been zijn (en waarvoor de Texelhopper toch ook bij uitstek bedoeld is) dit moeten redden laten we maar even in het midden.

Tot onze verbazing staat er maar één busje, maar goed dat is dan vast ons busje. Niet dus, uw busje komt zo (dat hebben we vaker gehoord....). Een meisje naast ons zucht: "Niet weer, dit gaat een tijd duren. Dat busje gaat eerst aan de overkant staan en komt pas als de slagbomen open gaan. De chauffeur zal waarschijnlijk wel weer koffie gaan halen." Zo wachten we weer 10 minuten. Hoezo moesten we rennend de boot verlaten terwijl de chauffeur alle tijd neemt? De chauffeur gaf op onze vraag aan dat hij nog nooit gehoord had dat hij zo snel moest vertrekken. Met een klein omweggetje om nog wat toeristen op te halen zijn we dan eindelijk thuis.

Is er iemand die ons kan voorrekenen waarom de Texelhopper met al zijn busjes, chauffeurs, telefoondienst en webbeheer goedkoper en betrouwbaarder zou zijn dan de oude lijnbussen met gewoon vaste dienstregeling? Van zowel heen- als terugreis weten we nu uit eigen ervaring dat de Texelhopper inderdaad een Texelflopper is. De chauffeurs en de telefonistes gaven ons het gevoel dat we een "last" waren in plaats van een klant. Volgende keer zetten we weer onze auto op de overvolle parkeerplaats. Dan kan de chauffeur (druk-druk-druk) rustig koffiedrinken!

Marjon Dusée,

Oudeschild