Na 2006 Wad opnieuw eervolle vermelding in Lonely Planet

Na Texel in 2006 op de negende plaats van de Lonely Planet geeft de gerenommeerde reisgids de Waddenzee en de Waddeneilanden een eervolle benoeming in de de top 10 Best in Travel 2020.

Wat is het effect van zo'n vermelding? Frank Spooren, directeur van VVV Texel, gelooft zeker in het Lonely Planet-effect. In de Volkskrant zegt hij: "De media-aandacht groeide en daarmee de naamsbekendheid. We merken dat een diverser publiek deze kant op kwam: toeristen uit Amerika, Canada en Aziƫ."

Of het een direct uitvloeisel is van Lonely Planet kunnen ze bij Ecomare niet zeggen, maar bij een telling in 2018 bleek dat in een paar weken tijd 53 verschillende nationaliteiten langs de kassa waren gekomen. Ook bij Fietsverhuur Veerhaven Texel melden zich de afgelopen jaren veel meer nationaliteiten. "Mensen uit Australiƫ, Canada, Amerika, je kunt het zo gek niet bedenken. Bijna dagelijks ook mensen uit China", vertelt Cynthia Bonne in de nieuwe Texel Magazine, die komend voorjaar verschijnt.

Volgens het NBTC is het plafond groei van het verblijfstoerisme in Nederland nog niet in zicht. Tot 2030 verwacht het bureau, gerekend vanaf 2017, een groei van 60 procent.

Er wordt onder meer promotie gedaan voor de Atlantikwall route langs de Waddenkust en op de eilanden.

Volkskrant-columnist Jean-Pierre Geelen steekt de draak met de Texelse vermelding door Lonely Planet in 2016. "Sindsdien is het eiland verloren. Een Texit dreigt als het eiland al niet in zee zal zinken onder last van miljoenen Amerikaanse Backpackers. De schrijnende toestand wordt nog het best gevat door dit bericht in de Texelse Courant (geplukt van de Texel Agenda). "Vandaag gezellige herfstmarkt in Den Burg, met fijne muziek van De Swingmasters en Marcel Kramer." Toe Texel, zink niet meer."

In de nieuwe Loneley Planet wordt onder meer promotie gedaan voor de Atlantikwall route langs de Waddenkust en op de eilanden.