College wil bijdrage VVV Texel halveren

Het college heeft een aantal bezuinigingsvoorstellen voor de gemeenteraad. Eén daarvan is het terugbrengen van de bijdrage aan VVV Texel van €230.000 naar €115.000,- per jaar. VVV-directeur Frank Spooren maakt zich nog niet direct zorgen, maar wil de gemeenteraad wel wijzen op het mogelijke domino-effect.

"De Texelse VVV kent een unieke financieringsconstructie, hetgeen resulteert in een gezamenlijke aanpak van het eiland, gesteund door bedrijfsleven, gemeente en TESO. Het bewaken en duurzaam uitbouwen van het BBP à circa 780 miljoen op jaarbasis staat daarbij voorop. Naast de gemeente krijgt VVV Texel ook bijdragen van het Texels Ondernemers Platform (€230.000,-) en TESO (Nu €115.000,-). De hoogte van hun afdracht wordt echter altijd vastgesteld in navolging van afspraken met de gemeente. De kans bestaat dan ook die partijen de gemeente volgen en hun bijdrage terugschroeven. Zo is dat ook altijd contractueel vastgelegd. Dit besluit kan dus verstrekkende gevolgen hebben wat betreft de kwaliteit van dienstverlening. Je glijdt dan namelijk af naar het niveau van een reguliere VVV", stelt Spooren.

In de afgelopen jaren werd een aantal knappe vermeldingen behaald. Zo was er een vermelding in de Lonely Planet, publicaties in de New York Times en The Guardian en vorige week kwam daar een 26ste plaats bij in de Emerce "Social Travel 30". Des te knapper wanneer je bedenkt dat Texel de enige bestemming is in de top 30, tussen grote merken als Sunweb, KLM en Center Parcs.

"Dit soort prestaties kun je vergeten wanneer er zo wordt gekort. Daar is dan gewoon geen ruimte meer voor, omdat je als organisatie moet snijden. Nog belangrijker dan bovengenoemde - prachtige - waarderingen, zijn de zaken die we als VVV Texel realiseren met gerichte (online) marketing voor Texel. Door de markt proactief te sturen, is het aandeel van boekingen buiten de traditionele vakanties gestegen tot boven de vijftig procent. Sommige mensen roepen dat het te druk is. Los van het feit waar dat gevoel vandaan komt (auto's, verkeersbewegingen, verkeerscirculatie), heeft spreiding van het toerisme in tijd het effect dat de hoeveelheid mensen op hetzelfde moment juist afneemt. Vergeet niet dat VVV Texel daarnaast jaarlijks ruim tien miljoen euro binnenhaalt voor de Texelse economie en een PR-waarde realiseert voor het eiland van jaarlijks €4.000.000. Onze gerichte promotie heeft geleid tot kwalitatiever publiek en €26 miljoen extra eilandinkomsten. De VVV bereikt in 2019 ruim 40 miljoen personen. Het risico dreigt dat (nog) meer inkomsten verdwijnen naar partijen als Booking.com en Airbnb", vervolgt de VVV-directeur. Tot slot wijst Spooren op het voorstel om de toeristenbelasting naar €2,05 te verhogen (in plaats van €2,25), maar alsnog de maximumgrens van zeven nachten los te laten. "Dat wordt een zware belasting voor de campings. Ik denk dat het vasthouden van de zeven nachten belangrijker is dan het bedrag."