De vuurtoren in het donker.
De vuurtoren in het donker. Foto: Salko de Wolf

Nacht van de Nacht

Op diverse plaatsen op het eiland zijn er zaterdag (26 oktober) activiteiten in het kader van de Nacht van de Nacht. Net als in de rest van het land wordt er volop aandacht besteed aan de pracht van één van Texels kernwaarden: nachtelijke duisternis.

IVN StrunerKids houdt onder meer de activiteit 'Voor het slapen naar de schapen', deze is volgeboekt. In het Bossie op de Hoge Berg kan men luisteren naar verhalen. Drie vertellers nemen u een uur lang mee in de fantasie van verhalen of in de geromantiseerde werkelijkheid. De avond begint om 19:30 uur bij de ingang van het bosje aan het Doolhof. Neem iets mee om op te zitten en om warm te blijven. Deelname is gratis. Om 20:00 uur start een vogelexcursie bij de parkeerplaats van de Horsmeertjes aan de Mokweg. Deelname is gratis.

Vuurtoren in de nacht

Vanaf de toren heb je overdag een prachtig uitzicht over Texel en de zee. Bij helder weer kun je kilometers ver kijken. Eén keer per jaar, tijdens de Nacht van de Nacht, is de toren 's avonds open, van 19-22 uur. Je ziet de lichten van de huizen in de omgeving, de vuurtorens van Den Helder, Vlieland en Terschelling, her en der lichtjes van schepen op zee. En verder heel veel donker. Entree € 4,50, inclusief een terugkom-kaartje voor de volgende dag. Houders Texelse museumpas gratis.

Sterrenwacht 'De Jager'

Vanaf 19:30 uur is het observatorium bij Ecomare geopend. Bij helder weer kan er door telescopen naar de sterrenhemel worden gekeken. Bij bewolkt weer is er een planetariumvoorstelling. Er is aandacht voor de maan, planeten, sterrennevels en verre sterrenstelsels. Info vanaf 18:00 uur op www.oriontexel.nl ('het laatste nieuws') en via 06 5334 0063. De toegang is gratis.

Avondopenstelling kerktoren

De toren van de Burghtkerk in het centrum van Den Burg is open van 19:30 tot 21:00 uur. Vanaf de toren heb je een bijzonder zicht op Den Burg in de nacht en op de sterrenhemel. Bij helder weer zijn in de verte zelfs de schijnsels van de vuurtorens van IJmuiden tot Terschelling te zien! Toegang € 2,- ten bate van de kerk.

Lichtjesavond

Tijdens de lichtjesavond kan men zaterdag in kerkgebouw De Burght aan de Binnenburg, een kaarsje aansteken. "Voor jezelf, voor iemand anders of voor een gebeurtenis in deze wereld", laat de organisatie weten.

Lichtjeswandeling

De dorpscommissie van Den Burg houdt tijdens de Nacht van de Nacht om 19:30 uur een lichtjeswandeling door het oude deel van het dorp. Vanaf 19:00 uur wordt er verzameld bij het Glazen Paleis. De deelnemers wordt gevraagd met een lichtje te komen. De SOS-band uit De Koog begeleidt de wandeling. Die voert langs de Groeneplaats, Parkstraat, Weverstraat, Warmoesstraat, Gravenstraat, Gasthuisstraat, De Zes, Kogerstraat, Steenenplaats, Weverstraat, Skoolglop, Burgwal en het park.

Afbeelding