Overzicht van inkomen de afgelopen jaren.
Overzicht van inkomen de afgelopen jaren. Foto: KADO

Lichte positieve verschuivingen

In samenwerking met VVV Texel brengt de Texelse Courant periodiek cijfers en bevindingen over het toerisme. Niet alleen grafieken, ook duiding. Samen met directeur Frank Spooren blikken we terug op het derde kwartaal.

"Dit kwartaal eigenlijk geen heel opvallende zaken in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Er zijn wat lichte verschuivingen, waarvan de meeste positief. Maar schokkend is het allemaal niet. Dat betekent gelukkig niet dat we niets te melden hebben. Zo hebben we onderzoek gedaan naar onze huidige en potentiële gasten en Texel komt daar goed uit", stelt Frank zeer tevreden vast.

Uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van VVV Texel, blijkt onder meer dat dertig procent van de Nederlanders wel eens op Texel is geweest. Daar mee hoeft Texel alleen de provincie Limburg voor zich te dulden. En er is meer goed nieuws. Van de groep die Texel nog nooit heeft bezocht, staat Texel bij zestig procent in de top 2 van binnenlandse vakantiebestemmingen voor de toekomst. Ook hier hoeft Texel alleen Limburg voorrang te verlenen, maar laat het bijvoorbeeld een populaire kustprovincie als Zeeland achter zich.

Belemmeringen

Toch zijn er ook punten van aandacht. De groep die Texel als potentiële vakantiebestemming ziet, heeft ook redenen waarom dit nog niet is gebeurd. De bereikbaarheid wordt als hoofdreden opgegeven. Maar daarachter volgen zaken als toeristische drukte en de prijs.

"De bereikbaarheid is iets waar we op Texel niet direct iets aan kunnen doen. Er wordt door veel partijen gesproken en naar oplossingen gezocht om de bereikbaarheid - waar mogelijk - te verbeteren. Maar daarbij heb je met veel partijen te maken natuurlijk. De drukte vind ik een stuk zorgelijker. Zoals de gemeente al bekend maakte (zie pagina 1 red), is het gevoel van drukte op Texel zelf groter bij de - laten we het maar even oneerbiedig zeggen - import-Texelaar. De geboren Texelaar heeft minder moeite met toeristische drukte. Zij zijn misschien meer opgegroeid met het toerisme. Maar mensen die hier nog niet geweest zijn, geven dus aan niet te komen vanwege de drukte. Dat komt dus door wat zij lezen en zien. Texel is best veel in het nieuws geweest en vaak was toeristische drukte daarbij het onderwerp. Terwijl ik nog steeds van mening ben dat je hier nog genoeg rust kunt vinden als je de concentratiegebieden in het hoogseizoen vermijdt."

Hoewel de inkomensverdeling zelden zo divers was als nu, lijkt Texel toch ook het predicaat 'prijzig' omgehangen te krijgen. "Juist daarom is de VVV nu belangrijker dan ooit. De tijd van 'ze komen toch wel' is eindig. Er moet goed duidelijk worden gemaakt dat Texel nog altijd een eiland is voor iedere portemonnee. Dat is namelijk ook zo. Hiervoor is gerichte marketing nodig en daar richten wij ons ook op. In het - relatief - recente verleden richtte VVV Texel zich nog puur op het aantrekken van toeristen naar Texel in kwantitatieve zin, nu doen we gericht aan doelgroepbepaling. Maar we moeten ook als eiland positief blijven. Als we maar blijven roepen dat het hier te druk is, helpt dat niet in de beeldvorming aan de overkant."

Wanneer we kijken naar de cijfers van het CBS valt op dat het gemiddelde inkomen van de Texeltoerist hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. €55.645,- om €36.000,-. Bovendien is het inkomen van de Texelbezoeker harder gestegen dan het landelijk inkomen. Toch zit de verdeling nog steeds evenredig in elkaar. Met bijna 23 procent is de groep die 'twee en een half keer het modale salaris' verdient weliswaar het grootst, maar de tweede groep in aandeel is juist de groep 'beneden modaal' met bijna 22 procent. In hoeverre de discussie rond de mogelijk verhoogde toeristenbelasting een rol speelt, is moeilijk te zeggen. Met name voor mensen die kort verblijven op een vakantiepark is het een verschil van een paar tientjes. Maar dit is voor het ene gezin natuurlijk een groter gemis dan voor het andere.

Frank Spooren duidt de cijfers: "Het Texelse modaal inkomen is gelijk gebleven aan 2018. De accommodatiebezettingsgraad op KADO Texel lijkt een afnemende groei te onderschrijven en bevestigt dat 2018 een uitzonderlijk jaar was. Gelet op de toeristische ontwikkelingen mag verwacht worden dat komende jaren een lichte groei te zien zal zijn van de Texelse eilandeconomie, veroorzaakt door het toerisme. Het in 2017 ingezette toeristisch beleid van VVV Texel heeft vorig jaar geleid tot een kwaliteitsslag qua bezoekersprofiel en voor €25 miljoen extra eilandinkomsten uit het toerisme. Deze groeicurve is in 2019 gematigd tot €1 miljoen extra inkomsten ten opzichte van 2018."

Minder mensen, meer omzet

Soms kunnen discussies elkaar ook tegenkomen. Op dit moment is dat goed te zien bij de discussies over drukte en over prijs. Wanneer men kijkt naar het derde kwartaal van 2019, in vergelijking met 2018, kan worden gesteld dat er iets minder toeristen de oversteek hebben gemaakt, maar dat de omzet is gegroeid. "We hebben het dan over de VVV-boekingen. Die zijn met één procent afgenomen, maar we realiseren vijf procent meer omzet. Wat zo blijft is de soort groep die komt en dat is nog steeds voornamelijk een groep die best bereid is om te betalen, maar daar ook wel kwaliteit voor terug wil. Nu merk je wel dat je buiten het hoogseizoen natuurlijk andere mensen krijgt dan de periode die nu volgt. In de zomervakantie komen vanzelfsprekend meer mensen met schoolgaande kinderen, terwijl daarna zo'n periode volgt met gepensioneerden of jonge gezinnen met kinderen die juist nog niet naar school hoeven."

Resumerend

Dit jaar valt de spreiding qua inkomensklassen globaal genomen tussen de resultaten van 2017 en 2018 in, maar doen we het qua eilandeconomie beter dan voorgaande jaren. Ook de ontwikkeling op basis van levensfase laat een wat ander beeld zien. Ten opzichte van afgelopen jaar (2018) valt op dat de twee grootste segmenten afgenomen zijn (koppels 35-69 jaar), ten faveure van de segmenten alleenstaanden en senior koppels 70+.

Frank Spooren: "De doelgroepsamenstelling in seizoen 2019 kenmerkt zich door minder koppels en meer gezinnen dan een jaar eerder. Qua inkomen en opleiding zien we enige nivellering ten opzichte van 2018. Langdurig zomerweer trok een aantrekkelijke en welvarende doelgroep naar het eiland. Daar is weer wat balans in gekomen, maar de ingezette marktbenadering werkt onverminderd."

Herinnering inspiratietrip

De VVV-TOP inspiratietrip 2019 vindt plaats op 13 en 14 november en u kunt zich nog inschrijven voor deelname. Maastricht is de stad waar het twee dagen zal draaien om beleving, leerzame en gezellige momenten. "We worden ontvangen op het stadhuis, bezoeken Maastricht Marketing en maken kennis met directeur Leontien Mees, Bas Hoogland (ex-Landal) geeft een inspirerende lezing over gastvrijheid en er is volop ruimte voor netwerken en gezelligheid", vertelt Frank. Kosten zijn slechts € 199,- per persoon (ex BTW), inclusief vervoer, overnachting, diner, lunch en programma.

Aanmelden kan nog via www.kadotexel.nl/evenementen.

De natuur blijft één van de grote redenen om naar Texel te gaan.
Beoordeling voorzieningen en diensten.
De terugkeerintentie blijft hoog.
Overzicht van het bestedingspatroon.
Er zijn minder koppels en meer gezinnen dan in 2018.