84 procent van de ondervraagde jongeren heeft aangegeven na de middelbare school het eiland te willen verlaten.
84 procent van de ondervraagde jongeren heeft aangegeven na de middelbare school het eiland te willen verlaten. Foto: Pepijn Lijklema

"Natuur is belangrijker dan het toerisme"

Steeds meer Texelaars geloven dat toerisme een negatief effect heeft op de natuur op Texel. Dat concludeert Tom, één van de 115 studenten 'Global Sustainability Science' van de universiteit Utrecht. Afgelopen mei bezochten de studenten Texel en deden onderzoek naar vier onderwerpen: Natuurbeheer en Recreatie, Water en Verzilting, Toekomst van Texel en Duurzame Energie. Donderdag presenteerden zij hun uitkomsten in Stayokay.

Tom opende de avond met zijn presentatie over natuurbeheer en recreatie. Binnen dit onderwerp hebben studenten onder andere via interviews en enquêtes gekeken hoe bewoners meer betrokken zouden kunnen worden bij natuurbeheer. Hierbij kwamen vier verbeterpunten naar voren; publieke participatie, communicatie en informatieverspreiding, publiek vertrouwen, en participatieve besluitvorming. Tom: "Veel van de bovenstaande dingen hangen sterk samen, en het zorgen voor de één kan al leiden tot een ander beeld. Dat klinkt cryptisch, maar zorgen voor verbeterde communicatie en goede informatieverspreiding leidt al gauw tot meer vertrouwen bij het publiek en in een hogere participatie, omdat mensen beter weten wat ze allemaal kunnen doen." Verder werden er in de enquêtes vragen gesteld over grote grazers. Tom: "Mensen zien graag grote grazers in de natuur wandelen, ze voelen zich niet onveilig door de beesten en geloven best dat het een goeie manier van natuurbeheer is." Uit de enquêtes is verder gebleken dat Texelaars geloven dat toerisme een negatief effect heeft op de natuur op Texel. Natuur is volgens hen belangrijker om in te investeren dan toerisme.

Toekomst van Texel

Texelse jongeren verlaten Texel vanwege gebrek vervolgopleidingen, carrièremogelijkheden en gebrek aan betaalbare woningen. Hoe ziet de jeugd de toekomst voor zich? Dit onderwerp werd besproken door studente Iris. "Maar liefst 84 procent van de ondervraagde jongeren heeft aangegeven na de middelbare school het eiland te willen verlaten. Ruim twee derde daarvan geeft aan daarna misschien wel ooit weer terug te willen keren, maar de rest is van plan ook weg te blijven. De twee grootste redenen om het eiland te verlaten waren de beperkte mogelijkheden voor vervolgopleidingen en carrièremogelijkheden. Ook werden de problemen rondom huisvesting vaak genoemd." Voor de zestien procent die wel op Texel wilden blijven waren de redenen; de goede verbinding met het vaste land, familie en vrienden, de natuur. Voor deze groep waren de carrièremogelijkheden juist wel een reden om te blijven.
Vanuit de zaal bleek veel interesse te zijn in vervolgonderzoek rondom de jeugd. Vragen als naar wat voor opleidingen en banen jongeren dan op zoek zijn en in hoeverre wonen en werken op Texel aan elkaar gekoppeld zijn kwamen op. De docenten zullen daarom komend jaar een deel van deze vragen proberen te verwezenlijken in de vorm van studentenonderzoeken.

Komende mei zal professor Wassen weer met 120 tot 150 studenten voor vier dagen naar het eiland komen. Ook dan zullen de studenten zich bezighouden met verschillende duurzaamheid gerelateerde onderwerpen. Pepijn Lijklema hielp vanuit Texlabs de studenten om in contact te komen met de juiste personen en vooronderzoeken. Lijklema: "Het was goed om te zien dat er enthousiast gereageerd werd vanuit de zaal op de verschillende onderzoeken. Het is een mooie kans voor Texel om via zo'n grote groep studenten relevante maatschappelijke zaken onafhankelijk te onderzoeken"