Tijs Witte:
Tijs Witte: "Vroeger had ik graag boer willen worden, maar het kwam er helaas niet van." Foto: Jeroen van Hattum

Voldoening dat je iets ziet opknappen

Wat is je favoriete plek op Texel?

Het zadel van één van mijn fietsen: zo kom ik binnen een paar uur over heel Texel, waar heel wat moois te zien is. Ik vind heel Texel mooi.

Geboren en getogen op Texel?

Ik ben geboren en getogen in De Waal, waar mijn vader een smederij had. Ik ben de één na jongste uit een gezin van acht kinderen. We hebben zelf een tweeling die ook lekker nuchter in het leven staat, zich kostelijk redt en waar ik trots op ben.

Techniek leren om met kwast hout en marmer te imiteren

Wat voor werk heb je gedaan/doe je?

Ik moest van mijn vader van school (LTS) om mee te helpen in de smederij, maar dat klikte niet. Ik had graag boer willen worden, maar dat is er nooit van gekomen. Ik was vroeger als kind al alle boeren aan het helpen rondom De Waal. Na het werken in de smederij raakte ik voor een zomer bij de kaasfabriek aan het werk. Daarna ben ik via het arbeidsbureau bij de firma Rentenaar aan de slag gegaan. Daar dacht ik 'waar ben ik nu beland'. Elke morgen een vast ritueel: de baas (vader van Adri) en de knecht Dirk liepen elkaar een half uur lang uit te foeteren, maar alles went. Wel leuk gewerkt. Na een periode hier gewerkt te hebben, toch weer naar de kaasfabriek teruggegaan. Na 4 jaar kaasfabriek kwam de automatisering en was het hier einde verhaal. In 1978 ben ik in de bouw bij Gieze omgeschoold tot metselaar. In 1980 kwam de crisis in de bouw en ben ik als opperman van bouwbedrijf naar bouwbedrijf gegaan om maar aan het werk te blijven en bij loonbedrijf Grisnigt heb ik nog gewerkt. Ook heb ik enige jaren bij de firma Westerlaken en firma Drijver in de kabels gewerkt, maar ook dat hield op. Zwaar werk, maar altijd met plezier gedaan. Daarna heb ik me laten omscholen tot schilder en bij diverse schildersbedrijven gewerkt. In 2007 ben ik voor mezelf begonnen als schilder, wat me goed bevalt.

Wat is het mooie aan schilderen?

Het mooie aan schilderen is de voldoening dat je het altijd ziet opknappen en in 99 van de 100 klussen er een blije klant is.

Wat betekent sporten voor je?

Sporten betekent heel veel voor me. Ik heb allerlei sporten beoefend, maar ik ben nu veel aan het fietsen. Ook train ik op maandag- en dinsdagavond bij Wilma Tijsseling in 't Skiltje, heel leuk om te doen. Sporten is goed voor de algehele weerbaarheid.

Wat heb je met de Wampex, de Hippex en SuperSunday?

Deze drie evenementen hebben mij prachtige, onvergetelijke herinneringen gebracht. Allereerst de Wampex. Aan dit evenement heb ik vaak meegedaan. In 2001 heeft onze groep de Wampex gewonnen. De Wampex was altijd erg afzien, ik heb in heel wat koude slootjes gelegen. Toch werd er ondanks het afzien ook erg veel gelachen. Helaas is na 30 jaar de Wampex gestopt. Gelukkig is er opvolging gegeven aan dit mooie evenement, namelijk door de Waanzin. Ik heb hier erg veel respect voor. Ook de Hippex vond ik een mooi evenement. Gedurende een langere periode heb ik paarden dan wel pony's gehad. Inmiddels heb ik de beesten opgeruimd. Desondanks heeft het mij altijd erg veel plezier gebracht. Allerlaatst de SuperSunday. Ook dit vond ik een fantastisch evenement. Ik heb dit altijd met een gezellige groep mede georganiseerd. Jammerlijk genoeg is dit evenement gestikt in de regelgeving.

Wat moet er vooral blijven zoals het is?

De hoeveelheid landbouw en de kotters die nog verse vis aan land brengen. Niet makkelijk met al die regels. Je moet er toch niet aan denken dat je alleen maar kweekvis kan eten…

Waar kun je je op Texel over verbazen?

Er zijn een twee zaken waar ik mij over verbaas, beide zaken zijn nauw verbonden met de leefomgeving. Allereerst het energievraagstuk. Mooie burgerinitiatieven gericht op verduurzaming komen moeilijk van de grond. Voorbeeld hiervan is de biovergister op Zevenhuizen die door een paar sandaalridders van tafel is. Ten tweede verbaas ik mij over de vogelaars die massaal aanwezig zijn op Texel. Rijendik staan zij met camera's in het bos om een glimp op te kunnen vangen van een bijzondere vogel die nooit eerder op het eiland is gezien. Enerzijds snap ik dit enthousiasme. Anderzijds vind ik dat zij te weinig rekening houden met datgene wat zij zo lief hebben, namelijk de natuur.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Het onderhoud van wegen en fietspaden. Als je op het fietspad langs De Slufter fietst, lijkt het wel alsof je op een driewielerkar zit.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

De frequentie van het aanvegen van fietspaden en wegen waar veel boomblad valt, dit kan leiden tot gevaarlijke situaties, vooral bij ouderen met een e-bike.

Wie verdient een grote pluim op Texel?

Vrijwilligers in het algemeen, maar vooral vrijwilligers die naast hun werk een mooi evenement neerzetten.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Goede zaak dat het toerisme er is, zonder toeristen zou het een lege borden gemeenschap worden.

Wat doe je over vijf jaar?

Over vijf jaar hoop ik de kwastenpot over de dijk te kunnen gooien, oh nee, in de kliko. Dan heb er ik 52 plezierige werkjaren op zitten. Uiteraard hoop ik de gezondheid te hebben om te blijven sporten. Afgelopen jaar heb ik op de mountainbike een week gefietst in de Alpen. Dit wil ik met mijn pensioen vaker gaan doen. Naast mijn werk leer ik op het moment ook imitatietechnieken te beheersen. Middels de kwast, kan ik hout en marmer imiteren. Ik leer dit van een ambachtsman uit Den Helder. Op het moment dat ik met pensioen ben, zal hier meer tijd voor vrij komen. Momenteel doe ik ook mee met imitatiewedstrijden. Dit wordt georganiseerd door een studieclub van schilders. Gemiddeld zijn er 170 inzendingen. Tot op heden zijn mijn werken altijd nog in de top drie gekomen. Verder is koken een hobby van mij. Ik vind het leuk om voor een groep te koken. Als laatste nuttig ik graag een Kasteelbiertje met een groepje maten, uiteraard kan gerookte vis hierbij niet ontbreken.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Kees Bruin. Een mooi mens, die het raak op papier kan zetten. Ik ben benieuwd naar zijn verhaal.