"Mensen die aansluiting missen met elkaar in contact brengen"

Een netwerk dat wegvalt na overlijden of scheiding van een partner, vestiging in een nieuwe omgeving waar je nog weinig mensen kent of een kleiner wordende sociale omgeving als gevolg van ziekte.

Drie manieren waarop iemand de aansluiting met de directe omgeving kan kwijtraken en daardoor minder mensen in de buurt heeft om contact mee op te kunnen nemen. Het is een praktijk waar de eerder dit jaar opgerichte Buurtcirkel Texel mee te maken heeft en iets aan probeert te doen. "We willen mensen die moeite hebben om aansluiting te vinden bij anderen helpen door ze met elkaar in contact te brengen", vertelt Judith Sanders uit Den Burg, coach van Buurtcirkel Texel.

De buurtcirkel houdt komende donderdag 24 oktober van 16:30 tot 18:00 uur een bijeenkomst in jongerencentrum Time Out aan de Wilhelminalaan in Den Burg voor een presentatie over het initiatief. Daarbij zijn ook twee mensen aanwezig van een buurtcirkel aan de overkant die vertellen wat aansluiting bij een buurtcirkel voor hen heeft betekend.

De nieuwe buurtcirkel werd opgericht op initiatief van de vier Noordkopgemeenten. Den Helder, Hollands Kroon en Schagen hebben er ook een gekregen. De buurtcirkel werkt samen met Texels Welzijn en het Sociaal Team van de gemeente. Het project is gefinancierd door de gemeente en opgezet voor in ieder geval twee jaar.

Idee achter het project is volgens Judith dat mensen via de buurtcirkel net even dat zetje krijgen om weer aansluiting te vinden bij anderen, zodat ze ook weer meer contacten om zich heen krijgen. Vooralsnog zijn er op Texel een paar mensen bij de buurtcirkel aangesloten. Bedoeling is dat het project meer bekendheid krijgt, zodat bekend is dat het bestaat. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Judith Sanders: tel 06-40690583 of buurtcirkel@novalishoeve.nl.