Afbeelding
Foto: HHNK

Denktank praktijk en

wetenschap over

waterveiligheid

De feestelijke handelingen maandag rond het planten van de laatste helm op de nieuwe dijk werden voorafgegaan door het allereerste Texelberaad.

Dertig professionals brachten in een denktank bij het NIOZ gedachten over waterveiligheid uit de praktijk en wetenschap voor de toekomst samen. Aan het einde van de middag werden de aanbevelingen van deze topspecialisten overhandigd aan dijkgraaf Luc Kohsiek. Het toekomstbeeld waterveiligheid werd hiermee gepresenteerd.

Texel stormproof

Texel is na de versterking van achttien kilometer dijk en de bouw van vier gemalen weer beschermd tegen stormen en hoogwater. Het project stond op de lijst van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP): meer dan 1100 kilometer aan dijken en 256 sluizen en gemalen worden in Nederland de komende jaren versterkt. Op Texel startten de werkzaamheden in 2016 met de versterking van de Waddenzeedijk. Sindsdien is ook de Prins Hendrikzanddijk aangelegd, waardoor een zandig gebied met duinen en kwelders ontstond. Dankzij de versterking van de bestaande dijk rondom polder 't Horntje werd dit een nieuwe zeedijk en ligt het NIOZ binnendijks.

Stormseizoen kan starten

Het stormseizoen begint officieel in oktober. De dijken moeten dan op orde zijn, er mogen geen grote werkzaamheden worden uitgevoerd die de dijken verzwakken. "Dat is op Texel gelukt. Door de ligging en de vorm van Texel is het belangrijk rekening te houden met stormen uit alle windrichtingen, zowel bij de zandige kust als bij de dijken aan de Waddenzeekant. In alle ontwerpen is daar rekening mee gehouden." De komende maanden zijn HHNK en Combinatie Tessel nog niet van het eiland af: de afrondende werkzaamheden worden dit jaar nog uitgevoerd. Begin 2020 is al het werk gereed. De Prins Hendrikzanddijk was al in september opgeleverd door HHNK en Jan De Nul.