Willem Roeper en Peter Haker bereiden broodjes hamburgers en worst voor de Texelaars tijdens het boerenprotest op het Malieveld.
Willem Roeper en Peter Haker bereiden broodjes hamburgers en worst voor de Texelaars tijdens het boerenprotest op het Malieveld. Foto: Boerenprotest Texel

Festivalsfeertje tijdens Texels boerenprotest

"Ik ben trots op wat we met ons kleine eiland bereikt hebben. Ook op het thuisfront dat de boel draaiende heeft gehouden. Echt fantastisch."

En enerverende dag voor Marco Zoetelief, samen met Niels van Zuilen de drijvende kracht achter het Texelse boerenprotest in Den Haag. Liefst 39 trekkers reden dinsdagavond de boot af, samen met vier volgauto's om te beginnen aan een indrukwekkende optocht naar Den Haag. Na een slaapstop in Noord-Holland via de A7, A4 en de A12 naar de hofstad om de actie van Farmers Defence Force kracht bij te zetten.

"Er stonden minder mensen dan de vorige keer langs de weg. Logisch, toen gingen we binnendoor en werden door een uitzinnige menigte toegejuicht. Over de lange rechte snelweg was dat dit keer minder, maar ook nu stonden mensen op de vangrail te juichen toen we voorbij kwamen."

Toegejuicht

De reis verliep voorspoedig. "Twee keer wilde een trekker niet direct starten, daar hadden we spullen voor bij ons. We konden heel goed naar het Malieveld doorrijden. Toen we aankwamen stond de ME klaar met pantserwagens en waterkanonnen. Dat zag er best dreigend uit. Ik dacht: wat willen jullie nou?, we doen helemaal niks. De sfeer was juist héél relaxed, ook op het Malieveld. Op het landelijke nieuws ging een bericht rond over een grimmige sfeer, maar daar was niets van waar. Het ging er juist super ontspannen aan toe."

De Texelaars hadden de catering goed voor elkaar. "Ik had Peter Haker gebeld, met de vraag of hij voor vlees kon zorgen. Want de vorige keer hadden we pas om vijf uur wat te eten. Hij zei meteen: 'Ik sponsor de helft.' Transportbedrijf Eelman sponsorde de rest. Toen zei Peter: 'Zal ik maar meegaan, dan kan ik het vlees ter plekke voor jullie braden." Zo kwam het dat de slager samen met Willem Roeper op het Malieveld hamburgers stond te bakken voor de Texelse boeren, vissers en andere sympathisanten, bij elkaar zo'n 65.

De Texelaars stonden op een plek waar het geluid vanaf het podium niet echt tot de menigte doordrong. Enkele Texelaars slaagden er wel in een praatje met Haagse politici te maken. Zo raakte Niels van Zuilen in gesprek met VVD-Kamerlid Helma Lodders. "Ze twijfelde eerst of ze wel naar het Malieveld zou gaan. In de media werd gezegd dat de sfeer wat grimmig was en ze wist niet of ze zich daar wel moest laten zien. Die berichten, daar klopte niets van. Het was juist gezellig en er hing een soort festivalsfeertje. Dan merk je wel dat de media je kunnen maken en breken. Eentje stuurt een verkeerd bericht naar buiten en de hele wereld loopt er achteraan. Uiteindelijk zag mevrouw Lodders zelf ook wel dat de sfeer ontspannen was. Ze vertelde dat ze het heel indrukwekkend vond. Het voelde ook als één grote familie."

Zoetelief: "Er is heel veel saamhorigheid onder de boeren. We hebben wat in gang gezet. Zoals het besef dat de cijfers van het RIVM over de stikstof niet kloppen, daar moet beter naar worden gekeken. Het protest wordt sterker. Ze weten: als het moet staan we er volgende week weer."

De aftocht verliep ordelijk, woensdagavond keerden de meeste Texelaars weer terug naar het eiland. Eén uitgezonderd: Zoetelief zelf. "Ik kwam het Malieveld niet af. Het zat helemaal dicht." Lachend: "Ik kon natuurlijk niet boos worden over de file die we zelf hebben veroorzaakt." Hij sliep op de veerhaven, in de caravan achter zijn trekker, om donderdagmorgen met de eerste boot naar Texel te gaan.