Betaald parkeren bij strand blijft bestaan

Afschaffing van het betaald parkeren bij de strandslagen is woensdagavond gesneuveld als afspraak in het coalitie-akkoord van Texels Belang, VVD en GroenLinks.

De afschaffing was een belangrijk punt van Texels Belang, maar de partij kreeg woensdagavond tijdens de raadsvergadering geen steun om dat streven overeind te houden. De raad besloot - met inbegrip van coalitiepartijen VVD en GroenLinks - om het betaald parkeren bij de strandslagen te continueren, zodat er inkomsten zijn om de fietspaden van Staatsbosbeheer (eigenaar van de parkeerterreinen bij de strandslagen) te beheren en te onderhouden.

Texels Belang ondernam tijdens de vergadering een poging om met behulp van een amendement het betaald parkeren af te schaffen, maar dat kreeg geen steun. Volgens GroenLinks ontbrak er een financiële dekking waardoor er geen steun gegeven kon worden. De gemeente loopt circa €750.000,- per jaar mis als het betaald parkeren bij de strandslagen zou verdwijnen. De VVD pleitte ervoor dat de partijen wel met elkaar in gesprek blijven over het parkeren.

De besluitvorming van woensdagavond betekent dat de gemeente vanaf 1 januari 2020 de financiële verantwoordelijkheid krijgt over de fietspaden van Staatsbosbeheer op Texel. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de gemeente de verantwoordelijkheid zou krijgen over het beheer en onderhoud, maar de raad besloot dat te wijzigen in het geven van de 'financiële verantwoordelijkheid' aan de gemeente. Dat biedt de ruimte aan zowel de gemeente als Staatsbosbeheer om te bepalen wie zich op welke plek over het beheer en onderhoud ontfermt.

Met de besluitvorming is duidelijkheid ontstaan in een dossier dat al langere tijd liep. Voor Staatsbosbeheer was het een lastig te verteren verhaal dat de gemeente wel belasting inde op de terreinen van SBB, maar dat andersom de afspraak om geld te investeren in de infrastructuur van SBB niet werd nagekomen. SBB liet in de aanloop naar de besluitvorming weten serieus te overwegen eventueel zelf betaald parkeren in te voeren op de strandslagen als de gemeente de gemaakte afspraak niet alsnog zou gaan uitvoeren. SBB gaf ook meermalen aan zelf te weinig vergoeding te krijgen om de fietspaden voldoende te kunnen onderhouden.

Bedoeling is dat er nu een plan komt voor onderhoud en investeringen aan de fietspaden, zodat duidelijk wordt welke kosten daar structureel mee gemoeid zijn. Bedoeling is dat dat plan in het eerste half jaar van 2020 wordt gepresenteerd. De raad gaf het college woensdagavond ook de opdracht om voorbereidingen te starten voor het verbeteren van het fietspad door de Eierlandse Duinen.