Afbeelding
Foto:

Natalie schrijft

Knip en plakwerk

Nog niet eens zo heel lang geleden kon je als ondernemer alleen een bedrijf starten als je je middenstandsdiploma had gehaald. Het Nederlands diploma dat tot 2000 verplicht was voor een ondernemer om een eigen bedrijf te kunnen voeren. Je kon dit diploma halen door het volgen van een cursus over boekhouden, bedrijfsrekenen, handelskennis, bedrijfsleer én juridische kennis. En als ik zie wat er nu allemaal gebeurt in ondernemersland is het heel erg jammer dat dit diploma niet meer verplicht is.

Helemaal nu uit onderzoek blijkt dat veel ondernemers hun contracten met knip en plakwerk in elkaar zetten en daarna alsnog verbaasd zijn als de grote claim van tonnen is terug te voeren op dat verkeerde knip en plakwerk. Omdat mijn collega's en ik ook veel ondernemers juridisch bijstaan nadat deze problemen al zijn ontstaan, sta ik hier nu bij stil omdat mijn wens voor jou is dat je het anders doet.

Focus

Je weet dat je als ondernemer goed bent in je vak en je dat wilt delen met anderen en onder meer daarom je onderneming bent gestart. Je behendigheid in de bouw, je vakkennis op het water, of je expertise van het menselijk lichaam dat is waar je als ondernemer blij van wordt. Om ervoor te zorgen dat jouw focus ook daarop kan blijven liggen is het onder meer enorm belangrijk dat je hele salestraject legal proof is. Van het moment dat je potentiële klant zich aanmeldt tot het moment dat de factuur is verstuurd en de nazorg is verleend.

En wellicht dat je nu denkt dat je dat wel op een bierviltje kunt regelen, of in een contract van 1 A4tje of in een e-mail. En daar zit zeker op Texel ook een kern van waarheid in. Het vervelende is alleen dat mijn collega's in ik zien dat de samenleving aan het verharden is. Dit is helaas niet alleen een tijd waarin de overheid met strengere regels komt voor onze eigen vissers en boeren.

A4tje niet toereikend

Ook ondernemers onderling zijn steeds harder naar elkaar op het moment dat de afspraken niet lopen zoals je dacht dat was afgesproken. En je erachter komt dat het A4tje waarin jullie de afspraken hebben opgeschreven echt totaal niet toereikend is geweest. Waardoor dat jouw positie als ondernemer en als je een gezin hebt ook die van het thuisfront in een enorm financieel risico heeft gebracht.

De legal check in deze column is dan ook dat ik je op het hart wil drukken dat je vóór het ondertekenen van een geknipt en geplakt contract dit laat controleren. Zodat je daarna weet of alles erin staat, dan wel hebt begrepen welke belangrijk onderwerpen er nog aan toegevoegd moeten worden. Waardoor de kans op een juridische procedure kleiner wordt als iets mis gaat in de samenwerking, overname of je opdracht. En je positie sterker is omdat je weet wat je geregeld hebt en je die afspraken ook begrijpt.

Regel het goed

Het klinkt wellicht saai of onnodig maar het kan je echt meerdere tonnen schelen. En dan bedoel ik geen bier- of regenton maar echt meer dan €100.000. Dus regel het goed voor jou en het thuisfront of laat je bijscholen zodat je zelf op de hoogte bent. Die oude manier van ondernemen was wat dat betreft echt zo gek nog niet. Enjoy the ride!

Aloha,

Natalie Sylvette Bakker