Onder toeziend oog van wethouder Hennie Huisman en raadslid Leontine Verseput vult Martijn van der Linde als eerste de flitspeiling in op Texel Spreekt.
Onder toeziend oog van wethouder Hennie Huisman en raadslid Leontine Verseput vult Martijn van der Linde als eerste de flitspeiling in op Texel Spreekt. Foto: Gerard Timmerman

Texel Spreekt platform om mening te geven

"Een platform waarop mensen informatie kunnen halen en waarmee ze een communicatiekanaal rechtstreeks naar de gemeente hebben om hun mening te geven en suggesties te doen." Dat zegt wethouder Huisman over de website "Texel Spreekt".

Een bekend fenomeen op politieke en andere bijeenkomsten: spreekbuizen van belangenverenigingen en andere terugkerende sprekers die het woord voeren. Opiniemakers die, al dan niet succesvol, de politieke besluitvorming in de door hen gewenste richting proberen te duwen.

"Het zijn vaak dezelfde mensen die je hoort praten", herkent wethouder Hennie Huisman (Communicatie) dit wel. "Maar we willen ook weten hoe de 'zwijgende meerderheid' er over denkt." Leontine Verseput, raadslid voor het CDA, wil bij haar politieke afwegingen ook de opvattingen in de Texelse samenleving betrekken. Daarvoor praat ze geregeld met Texelaars bij wie ze waarde hecht aan hun mening. En verjaardagsfeestjes zijn voor haar een belangrijke bron van informatie over wat men ergens van vindt.

Huisman herkent zich daar in. Ze schreef onlangs in haar column in seniorenblad Leeftijd: "Ik baseer me op de enige echte graadmeter: de verjaardagsfeestjes. Daar worden meningen pas gevormd. Daar ontvangen we uit de eerste hand alle informatie of toch in ieder geval van mensen die dicht bij het vuur zitten, de zogezegd betrouwbare bron. De Texelse verjaardagsfeestjes zijn niet alleen heel gezellig, maar minstens zo informatief. Polls, panels. Tip Texel, ik geloof het allemaal wel (…)"

Dat getuigt van weinig geloof in de digitale meningpeiling. Toch lanceert de gemeente nu zelf het digitale platform "Texel Spreekt". In welk licht moeten we dat zien? Huisman: "De column was satirisch bedoeld." Ze hoopt dat veel Texelaars naar de woensdag gelanceerde site "Texel Spreekt" klikken, informatie tot zich nemen, hun hun mening geven en suggesties doen.

Zoals over: Wat voor eiland wil Texel in de toekomst zijn? Wat is nodig om hier prettig en gezond te kunnen leven en verblijven? Nu, maar ook over tien jaar. En hoe gaan we om met de veranderingen in het klimaat, energie en technologie die op ons afkomen?

Om daar invulling aan te geven, maakt de gemeente een omgevingsvisie (voorheen Structuurvisie). Dit is een lange termijnplan over hoe Texel met de leefomgeving om wil gaan. Welke ambities Texel heeft, waar ruimte is voor ontwikkeling en waar we ons de komende jaren op richten. Het gaat om bebouwing, groen maar ook over milieu, energie, gezondheid, het klimaat, economie en hoe de leefomgeving beheerd wordt.

Deelnemers kunnen inloggen op www.texelspreekt.nl, hun mening geven in zogeheten flits (korte)- en andere peilingen en ook reageren. Het is niet anoniem, maar de persoonsgegevens worden volgens de gemeente veilig beheerd en zijn alleen in te zien door de beheerders. Alleen openbare reacties (zoals bij discussies) zijn met naam en toenaam zichtbaar.

Vanaf eind oktober gaan medewerkers van de gemeente de straat op om met bewoners in gesprek te gaan. Vanaf januari zijn er bijeenkomsten.

Martijn van der Linde, voorzitter van Rotaract, had de eer als eerste de flitspeiling van "Texel Spreekt" in te vullen. Hij vroeg zich af of de te peilen onderwerpen politiek gekleurd zijn. Volgens Huisman is dat niet het geval.