Buurtskap De Tuunen waar extra huizen worden gebouwd.
Buurtskap De Tuunen waar extra huizen worden gebouwd. Foto: Aangeleverd

"Hard bezig met onderbouwing voor extra woningen op Texel"

De gemeente kan van 2020 tot 2030 mogelijk toch meer nieuwe woningen bouwen dan het op het moment lijkt.

Volgens prognoses van de provincie Noord-Holland (samengesteld op basis van cijfers van het CBS) kent Texel van 2020 tot 2030 een groei van vijftig huishoudens. Daarmee lijkt er in eerste instantie op dat Texel van 2020 tot 2030 slechts vijftig nieuwe extra huizen zou mogen bouwen, terwijl de behoefte aan woningen veel groter is.

Volgens de gemeente zitten de processen rond het nieuwe woningbouwprogramma voor 2020-2030 complexer in elkaar en is er nog een lange weg te gaan, voordat het hard is hoeveel woningen Texel daadwerkelijk van 2020 tot 2030 mag bouwen. De gemeente zelf streeft naar de bouw van vierhonderd extra woningen tussen 2020 en 2030, maar dat moet volgens een woordvoerder wel grondig onderbouwd worden om van de provincie groen licht te krijgen.

"De komende tijd gaan we hier op het eiland in gesprek met ondernemers, makelaars en Woontij voor die onderbouwing. Daarbij kijken we niet alleen naar de kwantiteit, maar ook naar het soort woningen waar behoefte aan is" Er is contact gezocht met de provincie voor ondersteuning bij de onderbouwing van het extra aantal woningen. Bij het vorige woningbouwprogramma moest Texel nog in overleg met de buurgemeenten om regionaal afspraken te maken over de verdeling van nieuwe woningen in de Kop van Noord-Holland. Dat hoeft nu niet meer, omdat Texel een status aparte heeft. Die status is vastgelegd in het Regionaal Kwalitatief Woningbouwprogramma Kop 2020. Volgens de provincie is het daarmee verdedigbaar dat Texel verder gaat met ontwikkelen en bouwen van woningen voor de behoefte van de lokale bevolking wat ruimte biedt voor woningen dan de prognoses uitwijzen.

Volgens de gemeente is het vertekenend dat de prognoses van de provincie alleen op basis van het CBS zijn. "We hebben bij de provincie ook gegevens aangeleverd over de behoefte aan woningen op basis van openstaande vacatures op het eiland, maar die kan de provincie niet in de prognoses meenemen."

Volgens wethouder Hennie Huisman zijn er vanuit de provincie nog geen toezeggingen gedaan over aantallen woningen die Texel de komende jaren zou mogen bouwen. "We moeten eerst zelf goed onderbouwen hoeveel we nodig hebben en wat voor soort woningen. Daar zijn we nog hard mee bezig."