Bijzonder schenking aan Ecomare

Een bijzondere aanwinst voor Ecomare, dat vrijdag 18 oktober een groot schilderij van de Muy presenteert.

Het is een week geleden opgehaald in Heerenveen. Naar alle waarschijnlijkheid is het geschilderd door P.J. van Boxel in 1936-1937.

Deze kunstschilder verbleef destijds bij de familie Epe-Kelderhuis op Texel. Voor Staatsbosbeheer werkte hij als dienstweigeraar. Van Boxel heeft in die jaren verschillende schilderijen van Texelse duinlandschappen gemaakt.

De heer Epe was toen hoofdboswachter. Naar hem is de Epelaan in de Koog genoemd, en de Kelderhuispolder ten zuidwesten van de Geul is naar de familie van zijn vrouw genoemd.

Dit schilderij bleef in handen van de familie, en was eigendom van mevrouw M. van der Veer-Kelderhuis, die vorig jaar is overleden. Zij heeft aangegeven dat het schilderij na haar dood terug naar Texel zou moeten gaan. Mevrouw Femke Meijer heeft dat als zaakgelastigde geregeld, zodat het nu aan Ecomare geschonken is.

Tot de schenking behoren ook getekende portretten van de heer Epe en mevrouw Epe-Kelderhuis, een fotoboekje van de nagelnieuwe Epelaan, en een tekening van het wapen van de familie Epe.

Bij de presentatie zal Wilma Eelman uitleg geven over de cultuurhistorische achtergrond van het schilderij. Het schilderij is nu niet geschikt om tentoon te stellen, het moet eerst worden opgeknapt.