Voormalig kindervakantieoord Zeemansduin is te koop. Het bod met een plan dat de natuurwaarden en beleving versterkt heeft de voorkeur.
Voormalig kindervakantieoord Zeemansduin is te koop. Het bod met een plan dat de natuurwaarden en beleving versterkt heeft de voorkeur. Foto: Gerard Timmerman

Zeemansduin: doe een bod en maak een plan

Zeemansduin heeft een bijzondere geschiedenis. En gaat wellicht een bijzondere toekomst tegemoet. Natuurmonumenten (NM), aan wie "Tante Li" Zeeman het heeft nagelaten, bepaalt dat het niet automatische naar de hoogste bieder gaat, maar dat een plan dat de natuurwaarden en beleving versterkt de voorkeur heeft.

Woensdag was het kijkdag in het voormalige kindervakantieoord aan het Molwerk bij 't Horntje. Heel wat geïnteresseerden grepen het aan om er een kijkje te nemen. Onder hen ook aardig wat Texelaars. Ook voor hen een even bijzondere als onbekende plek, het landgoed van ongeveer een halve hectare ligt wat verscholen achter de bosschages. Daarop onder meer enkele oude (logies)gebouwen, waarvan de staat varieert van matig tot (zeer) slecht en een woonhuis.

Op het terrein ook een glooiend duin. "Dat heeft er altijd al gelegen en moet er ook blijven", vertelt Marijke van Essen. Zij was tientallen jaren bevriend met mevrouw Zeeman, die in 2017 op 94-jarige leeftijd overleed, en haar executeur testamentair.

Op het terrein zit een recreatieve bestemming en - niet onbelangrijk - 54 recreatieve slaapplaatsen. Waarvan er overigens vijf bij het recreatief opstal horen waarvan de familie Van Essen het vruchtgebruik heeft.

Lange tijd bleef onduidelijk wat NM precies met Zeemansduin zou doen. Een optie was om (een deel van) de recreatieve bedden te verplaatsen naar de molen van Het Noorden, om zo inkomsten te generen voor beheer en onderhoud van de molen. Het verplaatsen van de bedden bleek niet mogelijk, en zo kwam het in de verkoop.

Geen gewone verkoop, maar eentje bij "hybride inschrijving". "U doet een bod én maakt een plan", meldt de website van VLNN Online, platform voor verkopen en verpachten van vastgoed in het buitengebied. Rentmeester ing. W. Kuiken behartigde eerder de verkoop van een object van Staatsbosbeheer aan de Hollandseweg, grenzend aan Dorpzicht.

Een plan voor Zeemansduin dat de natuurwaarde en beleving versterkt, heeft de voorkeur van Natuurmonumenten. "Het bestaande duinrelict dient gerespecteerd te worden en het plan moet passend zijn voor de omgeving." De bieder heeft zes weken de tijd om het plan in te dienen.

"Best wel kort", merkt een Texelaar op, die een kijkje komt nemen. Niet alleen de periode van indienen, ook het duin dat moet worden gerespecteerd is een uitdaging. In één oogopslag is het deze Texelaar duidelijk dat de bestaande opstallen niet voldoen aan huidige eisen. "Renoveren kan uiteraard, maar het ligt voor de hand dat de nieuwe eigenaar de opstallen sloopt en een herontwikkeling gaat doen", meldt de website.

Onder de kijkers ook een familie uit de omgeving van Utrecht. Eén van hen is een oud-Texelaar. "Inderdaad een leuke vakantieplek voor de jeugd. Maar volgens mij biedt deze omgeving voor hen niet veel vertier." Grenzend aan de duinen wel een mooie plek voor gasten die houden van rust, ruimte en natuur.

"Wij willen hier in geen geval een groot hotel bouwen. Meer iets kleinschaligs. We zien het vooral als een mooie plek om te wonen", vertelt een stel geïnteresseerden van de overkant. Over de historie van Zeemansduin weten ze weinig.

Lijane Zeeman stichtte kindervakantieoord Zeemansduin in 1957. Ze richtte zich op schoolreisjes, werkweken en er logeerden kinderen van ouders die in het buitenland vertoefden of wier ouders bij de Hoogovens of andere bedrijven werken. "Ze moeten vrijheid en ruimte hebben. "Tante Li" was begaan met de natuur en bracht die liefde over op de kinderen. Ze nam de jeugd mee de natuur in en zette educatieve speurtochten uit.

Op 8 november is er weer een kijkdag, gegadigden kunnen zich aanmelden via de site van VLNN.