Het college van b en w, met rechts de gemeentesecretaris, op bezoek in Oosterend.
Het college van b en w, met rechts de gemeentesecretaris, op bezoek in Oosterend. Foto: Gerard Timmerman

Behoud oude kerken zorgpunt Oosterend

Toeristen zijn nodig om de voorzieningen in stand te houden. Maar zorg dan ook voor goede parkeervoorzieningen en een goede verwijzing, zodat de gasten niet nodeloos rondjes rijden.

Samenvattende conclusies uit een flitspeiling onder Oosterenders over hoe zij denken over het toerisme. Maandag bracht het college van b en w het jaarlijkse bezoek aan het dorp. Voor de bühne was de toon mild, maar achter de schermen was stevig gesproken, vertelde Albert Hoven van de dorpscommissie.

Frustratie was er onder meer over de voortgang van het plan voor de bouw van 20 tot 28 woningen achter de Bijenkorf. Dat verloopt veel trager dan Oosterend lief is. De communicatie daarover met de gemeente verliep evenmin gesmeerd. Toch had het college de dorpscommissie in het voorgesprek weten te overtuigen van de goede bedoelingen. Hoven: "De gemeente wil net zo graag als u, maar is afhankelijk van de provincie. Die heeft rare kronkels gemaakt. Texel heeft voor woningbouw een status aparte, maar moet wel overleggen met de regio. De wethouder is met een stevige boodschap naar de provincie gestuurd om GS te overtuigen."

Voor Mekaar in Strend

Sinds april van dit jaar is het al stil rond "Voor Mekaar in Strend", het woningbouwproject op de locatie van De Akker. Maar nadat zes jaar geleden de eerste aanzet is gegeven, staat het licht volgens Hoven nu op "lichtgroen". "We zijn een teennagel van de finish verwijderd. De gemeente is zeker van plan het laatste zetje te geven." Inmiddels is ook duidelijk dat het aanvankelijk idee om het hoofdgebouw te behouden, niet haalbaar is.

Peperhof

Het besluit om te stoppen met exposities in De Peperhof is hard aangekomen in het dorp. De ruim 8000 bezoekers wil men niet graag missen. Maar er is ook begrip voor het besluit van de stichting. Hoven: "Zes jaar lang hebben de vrijwilligers met hart en ziel gewerkt en het laten uitgroeien tot een toegevoegde waarde. Het is heel dapper om elkaar aan te kijken en te zeggen: Dit kan niet." Toch is er stille hoop op een doorstart. Die wordt gevoed door een gesprek tussen het oude bestuur en de dorpscommissie, die de helpende hand wil uitsteken. Op de huidige locatie lijkt geen optie, wellicht wel op een andere plek.

Burgemeester Uitdehaag plaatste het vraagstuk in breder verband. "Hoe kun je oude gebouwen behouden?" In Oosterend speelt momenteel het vraagstuk over de toekomst van drie voormalige kerken: de Peperhof, de katholieke kerk en de doopsgezinde Vermaning. Die laatste heeft zonder beheersubsidie geen geld voor onderhoud. Cultuurwethouder Vlaming zegde toe zijn best te zullen doen. Maar Uitdehaag daagt het dorp uit keuzes te maken. "Waar wil je als dorp over tien jaar staan, als je niet alle vier panden kunt exploiteren?", legde hij ook de link met het dorpshuis.

De dorpscommissie heeft onlangs ook verkennende gesprekken gevoerd met het bestuur van de katholieke kerk. "We moeten zaken combineren."

Visroken cultuurhistorisch erfgoed?

Goed nieuws was er voor de Vermaning, die de €1000,- die overbleef van de Strender Visrookwedstrijd ontving. Organisator Cor Trap vreesde wel voor de toekomst van de visrokerij. Doelend op mogelijke nieuwe milieuregels waardoor het visroken in de ban zou kunnen worden gedaan. Trap: "Kan het visroken niet als cultuurhistorisch erfgoed worden aangemerkt?" Wethouder Vlaming: "Het is allicht te proberen."

De burgemeester beloofde er "alles aan te doen" om tradities zoals deze in stand te houden, indien nodig zelfs met onorthodoxe maatregelen.

Onderhoud wegen

De staat van de wegen en met name de bermen rond Oosterend is een terugkerend onderwerp in Oosterend. "Belabberd." Het Lageveld, een doorgangsroute naar Oudeschild, staat al een jaar of tien op de agenda. Tot verbijstering van Oosterend bleek de aanleg van graskeien erlangs helemaal onderaan de prioriteitenlijst van de gemeente te staan. Hoven had hoopgevend nieuws: "Er is ons beloofd dat ze de komende vier jaar worden aangepakt."