'Verken alternatief Gezondheidsplein'

De hoek Gasthuisstraat/Beatrixlaan in Den Burg moet nader worden onderzocht als mogelijke alternatieve locatie voor het Gezondheidsplein.

Dat staat in een motie die Texels Belang en Texel 2010 hebben aangekondigd voor de raadsvergadering van komende woensdagavond. Op de hoek Gasthuisstraat/Beatrixlaan komt grond vrij na de sloop van de Beatrixzaal en na het vertrek van de Vrije School zodra het nieuwe Onderwijscentrum (dat nog gebouwd moet worden) in gebruik is.

Volgens Texels Belang en Texel 2010 ontstaat er dan een locatie die "te veelbelovend is om niet te verkennen". Er bevindt zich al veel zorg in de omgeving van de hoek Gasthuisstraat/Beatrixlaan (Zandkoog, Gollards, ambulancepost en Verpleeghuis) en de hoek is volgens TB en Texel 2010 tevens op loop- en rollatorafstand van het centrum van Den Burg. De bereikbaarheid van de hoek voor de buitendorpen wordt als prima omschreven. "Het te realiseren Gezondheidsplein past daar, gezien ook haar doelstellingen, naadloos in. En dat perceel is volgens ons ruim genoeg voor de realisatie van het Gezondheidsplein, inclusief de benodigde parkeerruimte."

Het Gezondheidsplein is de gezamenlijke naam voor een aantal voorzieningen op het eiland (Texelse Apotheek, Fysioteam Texel, huisartsenpraktijken Dros-Hoekstra en Vos-De Winter, Omring Thuiszorg, Thuiszorgwinkel, Texels Welzijn, Zorgcoöperatie Texel Samen Beter en Starlet Diagnostisch Centrum). Zij hebben zich verenigd in de Stichting Gezondheidsplein Texel. De samenwerking moet leiden tot een betere zorginfrastructuur voor het eiland. De voormalige plek van De Ferrever (nabij de kruising Emmalaan/Elemert) is in beeld als locatie om het Gezondheidsplein te realiseren. Het Sociaal Team van de gemeente, de GGZ, Triversum en Geriant hebben aangegeven eveneens op die locatie te willen samenwerken.

Texels Belang en Texel 2010 stellen voor dat het college financieel, planologisch, plannings-technisch en kwalitatief de mogelijkheden van de hoek Gasthuisstraat/Beatrixlaan bekijkt en begin december de resultaten presenteert. Voorstel is om woensdag nog geen besluit te nemen over medewerking aan het Gezondsheidsplein, maar eerst te wachten op het gevraagde onderzoek.

Er ligt woensdagavond een collegevoorstel op tafel om de benodigde grond op de plek van De Ferrever te verkopen aan de Stichting Gezondheidsplein en om de bestemming 'Groen' om te zetten naar 'Maatschappelijk en Verkeer – Parkeerterrein'. Bedoeling is dat er in de omgeving enkele honderden parkeerplaatsen komen, bestemd voor onder meer het Gezondheidsplein en de nieuwe sporthal. CDA, GL, D66 en de PvdA toonden zich eerder deze maand tijdens de raadscommissie enthousiast over de plannen. Texels Belang en de VVD waren zich nog aan het beraden.