Verdeeldheid blijft in kwestie Kogerstraat

Bewoners van de Kogerstraat en het college zijn tijdens het bezoek van B en W aan Den Burg geen stap dichter tot elkaar gekomen.

Ireen Boekel deed, mede namens zeventig medebewoners van de Kogerstraat, een verzoek aan het college om in gesprek te gaan over een herinrichting van de straat tot erftoegangsweg als de straat binnenkort opengaat voor werkzaamheden aan de waterleiding en de riolering.

Wethouder Edo Kooiman gaf aan een afspraak met de gemeenteraad te hebben en eerst de zienswijzen op het concept Parkeer- en Verkeerscirculatieplan Den Burg te willen afwachten. De wethouder wil niet vooruitlopend daarop alvast beginnen met een herinrichting van de Kogerstraat. Boekel vond het erg jammer dat het college niet wilde ingaan op het verzoek, vooral omdat begin dit jaar ook al een verzoek tot herinrichting van de Kogerstraat tot erftoegangsweg bij het college is gedaan. De herinrichting zou de snelheid moeten terugbrengen naar 30 kilometer per uur.

Boekel zette in een uitgebreide presentatie, gemaakt samen met Harry de Porto, Irene Drijsten en Roel Bruin, uiteen waarom bewoners van de Kogerstraat graag een erftoegangsweg willen hebben. Aan de hand van diverse afbeeldingen liet ze voor een volle zaal in De Buureton zien dat veerboten groter kunnen worden om groei van verkeer op te vangen, maar dat straten niet kunnen groeien als daar een toename van verkeer is.

Ze liet zien dat de herinrichting van de Kogerstraat tot een ontsluitingsweg niet zal voldoen aan de doelstelling 'Duurzaam Veilig' in het wegencategoriseringsplan om het wegennet veiliger en herkenbaarder te krijgen. Volgens het begrip Duurzaam Veilig hoort een ontsluitingsweg bij voorkeur geen uitritten te hebben en een vrij liggend fietspad. "In de Kogerstraat Noord hebben we 24 uitritten op 200 meter en een hotel met 26 kamers." Een vrij liggend fietspad is er niet. "De Kogerstraat is de drukste fietsroute van Den Burg met 1610 fietsers in zes uur en een groei van acht procent per jaar."

Te zien was dat de breedte van de stoepen zou moeten worden teruggebracht tot zestig centimeter. Dat werd in beeld gebracht met afbeeldingen waarop te zien was hoe geparkeerde fietsen, rollators en vuilnisbakken overkomen op een stoep van zestig centimeter breed. Het open doen van portieren van geparkeerde auto's werd er volgens de presentatie ook niet makkelijker op. "Waarom niet een herinrichting tot erftoegangsweg? Het kan allemaal in één keer goed."