'Niet altijd bewoond'

Het is voor de gemeente juridisch zeer ingewikkeld om op te treden tegen mensen die deels wel en deels niet in een permanent woonhuis aanwezig zijn.

Dat liet burgemeester Michiel Uitdehaag vorige week desgevraagd weten tijdens de dorpsbijeenkomst in De Cocksdorp. Voorzitter Jos Witte kaartte daar namens de dorpscommissie aan dat er in de noordkop diverse huizen zijn die doordeweeks leeg staan en waar alleen in het weekend mensen aanwezig zijn. Dat is bij diverse bewoners van de noordkop een doorn in het oog, met name vanwege de tekorten aan permanente woningen en de woningnood op het eiland.

De gemeente treedt volgens de burgemeester handhavend op als een permanente woning aan de woningmarkt wordt onttrokken. Van een dergelijke situatie is echter geen sprake als iemand deels wel en deels niet in een woning aanwezig is. "Je kunt mensen lastig verplichten om alle dagen thuis te zijn."

Uitdehaag kon zich de zorgen die in het dorp leven wel voorstellen. "Maar de vrijheid om je ergens te vestigen, is een groot goed, al zitten daar ook nadelen aan." De burgemeester sprak de hoop uit dat het optrekken van de koopprijsgrens van 4,5 naar zes ton bevordert dat Texelaars hun woningen meer onderling aan elkaar gaan verkopen.