Marco van Sambeek en Ina Schrama leiden de veiling in Tusse de Banke.
Marco van Sambeek en Ina Schrama leiden de veiling in Tusse de Banke. Foto: Jeroen van Hattum

Historische en hoffelijke veiling

Het was een 'historische veiling', zoals Ina Schrama het omschreef. De Historische Vereniging hield zaterdagmiddag voor het eerst een veiling om een aantal bijzondere dubbele boeken en bladen te verkopen.

Het werd niet alleen een historische, maar ook een hoffelijke veiling. Er waren circa dertig belangstellenden op de bijeenkomst in Tusse de Banke afgekomen en die maakten het elkaar niet al te moeilijk bij het bieden. Als iemand een bepaald boek graag wilde hebben, werd er niet tot het uiterste geboden, maar kreeg degene die belangstelling had de ruimte om het gewenste boek te kopen.

De omgang met de boeken zelf was eveneens hoffelijk. Als er geen belangstelling was voor een boek, ging het terug op de plank en werd het niet voor een laag bedrag verkocht. Volgens Schrama zou dat niet in verhouding staan met de energie en tijd die schrijvers aan het maken van de boeken hadden besteed.

De veiling was rijk gesorteerd met onder meer het Veldnamenboek, het Boerderijenboek, 't Lant van Texsel, het Tessels Woordenboek van Keyser, Texel Vogeleiland en het Texels Geslachtenboek. Er zat echter één maar aan het geheel: de meeste mensen die bij de veiling aanwezig waren, hadden die boeken al in huis waardoor er niet meteen van alle kanten op geboden werd.

Veilingmeester Marco van Sambeek wist er samen met Ina een onderhoudende veiling van te maken. Van de vijftig kavels verwisselde meer dan de helft van eigenaar. Na afloop van de veiling meldden zich nog mensen bij de Historische Vereniging met belangstelling om een boek te kopen. Marco nam zijn verantwoordelijkheid door zelf het Tessels Woordenboek te kopen. Dat zou volgens hem thuis een mooie plek krijgen.

De veiling zelf leverde rond de duizend euro op. Samen met de verkoop van boeken die elders in Tusse de Banke plaatsvond, haalde de Historische Vereniging ruim drieduizend euro op voor de clubkas. Het geld wordt onder meer gebruikt voor het archiveren van oude materialen en het digitaliseren van de foto's uit het archief van Langeveld & de Rooij.