Afbeelding
Foto:

De kant langs

Wassen beelden

Texel biedt voor elk wat wils. Strand, natuur, dorpjes, markten, evenementen en attracties in overvloed. Je vraagt je wel eens af: wat hebben we nog niet? Want stel, je bent jong en ondernemend en zou voor jezelf willen beginnen. Een eigen bedrijf, maar niet eentje van dertien in een dozijn. Nee, iets origineels in het oerwoud van na-aperij en plagiaat. Eentje waarvan ze zeggen: Briljant, dat ik daar zelf niet aan heb gedacht.

Ik had laatst zo'n Eureka-moment. Het schoot me te binnen en ik dacht gelijk: ik moet er iets mee. Maar wat? Want zo'n eigen bedrijf is leuk, maar dit is dermate groots en meeslepend en voor mij veel te ambitieus. Toch wil ik het niet voor mezelf houden, bovendien hou ik als krantenmens van transparantie. Voor de draad ermee dus: Madam Tussauds, maar dan op sien Tessels.

Ik zie het helemaal voor me. Een enorm kabinet met wassen beelden van beroemde, briljante, bijzondere en andere Tesselaars. Want daar hebben we er nogal wat van. Lang niet allemaal meer onder ons, maar als wassen beeld komen ze terug. En komt de tijd waarin zij leefden weer tot leven.

Zoals Johannes Ludovicus Kikkert. In zijn tijd notaris, wethouder, griffier, lid van Provinciale Staten, vice-consul van Belgiƫ en consul van Sardiniƫ. Hier vooral bekend als oprichter van de vuurtoren in 1864. Over oprichters gesproken: natuurlijk een beeld van TESO-grondlegger Dokter Wagemaker. N. J. de Cock, naar wie De Cocksdorp is vernoemd, en nu we het toch over inpolderaars hebben: Prins Hendrik, uitkijkend over zijn gebied.

Beroemde natuurmensen zoals Jac. P. Thijsse en vogelkenners Jan Drijver en Nol Binsbergen mogen niet ontbreken, net als Gerrit de Haan van het Texels Museum. Ik zie Reinier Bakels, Ad Blok van der Velden, Toon de Haas, Harry Tielemans en Souwje de Wijn schilderend op een tuunwal. Ada van Holland schrijdt over de Groeneplaats en Aagje Luijtsen schrijft een brief aan haar geliefde en VOC-stuurman Harmanus Kikkert.

Op het strand jutters Cor Ellen en Sil en Maarten Boon, die hun buit verstoppen voor opperstrandvonder Willem Bok. Terwijl in de branding schippers Maarten Boon en Jacob Buijs met de reddingboot schipbreukelingen in veiligheid brengen. Janny Craanen speelt op haar accordeon, samen met Frans Pieterse. De Gebroeders Duinker drukken de Texelse Courant, de vaste dichter Huib "De Rijmelaar" draagt voor uit eigen werk.

Professor De Jager doceert over het heelal, prof. dr. Keesom doet proeven voor zijn uitvinding helium in vaste vorm. In een weiland zijn Jacob en Cornelis Dijt bezig met het kruisen van het wereldberoemde Texelse schapenras. In was geboetseerd ook VVV-man Jaap Dekker en TESO-directeur Theo Hoogerheide. Maar ook Joppe, zwalkend met zijn wandelstok.

En zo kan ik wel even doorgaan. Dat wassen beeldenmuseum wordt een hele klus, maar ik voorzie drommen mensen voor de kassa.

Het wordt helemaal mooi als die beelden tot leven komen. Robots, maar dan voorzien van kunstmatige intelligentie. Ik zie notaris Kikkert, Dokter Wagemaker, Jac. P. Thijsse, Blok van der Velden Theo Hoogerheide, prof. dr. Keesom, notaris Kikkert, Jaap Dekker en andere grote denkers uit verschillende tijden bij elkaar. Wijze visionairs die zich samen beraden over de toekomst van Texel. Wat doen we met het landschap, het toerisme, de landbouw, de visserij, de natuur, etc? Hoe zou Texel er dan uitzien?

Een mooi bestuurlijk experiment, daar moet vast wel een subsidiepotje voor zijn te vinden.

Gerard@texelsecourant.nl