Wat ik zeggen wou

Dorpenronde

Wat een bijzondere en gezellige avond bij de dorpenronde van Den Burg in de Buureton. Terwijl je tegenwoordig in de drukte van de markt, bij een concert of evenement nog af en toe een bekend gezicht ziet, bestond het publiek deze avond uit louter Texelaars. Dat gaf iets eigens en gemoedelijks, ondanks de gloeiendhete hangijzers van deze avond: de toeristische druk; de grote verkeersstromen en het tekort aan parkeerplaatsen.

Het gemeentebestuur ziet zich geplaatst voor een welhaast onoplosbaar probleem om al die diverse, soms tegenstrijdige, belangen van burgerij en ondernemers te behartigen. Het is inmiddels wel duidelijk dat de politiek, ook de landelijke, het vermogen mist om tijdig te reageren op alle ontwikkelingen en veranderingen. Dit gegeven is wellicht een of meer wethouders waard die in staat zijn om met een blik op de Texelse toekomst, gemeentelijke plannen en beleid te actualiseren. Ik hoorde oudere aanwezigen zeggen dat nu voorgestelde maatregelen al in de jaren '80 door hen geopperd, maar in een ambtelijke la verdwenen waren.

Dan waren er ook nog diverse individuele presentaties door jonge Texelaars die wisten waarover ze het hadden en terecht beloond werden met applaus uit de hele zaal.

Ik had die avond moeten kiezen tussen een verleidelijke, schitterende opera vanuit Londen in de bioscoop, of een avondje, naar ik vermoedde, zouteloze politiek.

Achteraf had ik toch de juiste keus gemaakt.

Rien Mast, Den Burg