Controle opslag van agrarische bedrijfsstoffen en compostering

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Omgevingsdienst Noord Holland Noord en de milieupolitie houden vanaf november 2019 een grootscheepse controle van de opslag van agrarische bedrijfsstoffen.

Dit betreft onder meer mesthopen en composthopen. De drie overheidsinstanties werken samen om bodem- en waterverontreiniging zoveel mogelijk te voorkomen.

De instanties komen regelmatig situaties tegen waarbij de bodem en/of het oppervlaktewater verontreinigd zijn. Dat komt bijvoorbeeld doordat de opslag te dicht bij de sloot ligt, of doordat een absorberende onderlaag of afdekking ontbreekt. Hierdoor komen restanten gewasbeschermingsmiddelen, zware metalen en nutriƫnten in het milieu terecht en dat veroorzaakt stinkende sloten, vissterfte en bodemverontreiniging.

Door het treffen van relatief eenvoudige maatregelen is verontreiniging van bodem en grond- en oppervlaktewater te voorkomen. Van belang is te weten dat er een verschil is tussen de opslag van agrarische bedrijfsstoffen en het composteren van agrarisch afval. Voor beide activiteiten gelden andere regels.

Ter voorkoming van een boete voor het niet juist naleven van de wet- en regelgeving is het advies om bij opslag

gebruik te maken van een vloeistofdichte voorziening en de hoop in de periode van 1 november en 1 maart af te dekken. En ook om de opslag minimaal vijf meter vanaf de insteek van een wateroppervlak te plaatsen en niet meer dan 600 kubieke meter op te slaan, omdat ander een vergunning nodig heeft.

Meer informatie over de opslag van agrarische bedrijfsstoffen en composteren op de website van Infomil.