Teleurstelling over

extra aantal huizen

De gemeente mag, zoals het er vooralsnog naar uitziet, van de provincie van 2020 tot 2030 slechts vijftig extra woningen op het eiland bouwen.

Dat is een streep door de rekening van de gemeente waar de hoop was gevestigd op het mogen bouwen van veel meer extra woningen. Volgens wethouder Hennie Huisman (wonen) gaat het om een getal dat in eerste aanleg wordt genoemd in het nieuwe woningbouwprogramma dat vanaf 2020 van kracht wordt.

Het aantal van vijftig is volgens de wethouder gebaseerd op de laatste prognoses van het CBS wat betreft de bevolkingssamenstelling. Gegevens over openstaande vacatures op het eiland zijn niet meegenomen in het vaststellen van de aantallen in het nieuwe woningbouwprogramma, terwijl dat wel de bedoeling was op basis van de 'status aparte' die Texel heeft op het gebied van woningbouw.

Wethouder Huisman heeft al contact gehad met gedeputeerde Cees Loggen van de provincie Noord-Holland die verantwoordelijkheid is voor wonen. Hij is uitgenodigd voor een gesprek met het college. Volgens Huisman is het de inzet van het college om vierhonderd woningen te kunnen bouwen. Dat is gebaseerd op de hoeveelheid woningen die nodig zijn om voldoende huisvesting te kunnen bieden aan mensen die op het eiland werken en daar ook willen gaan wonen.

De Jonge Bestuurders Texel (JBT), die zich sinds april 2018 heeft ingespannen voor meer woningen op het eiland, vindt het "onbegrijpelijk en zeer teleurstellend" dat een eerder toegezegd aantal van 350 extra woningen voor de komende vijf jaar niet doorgaan. "Ondanks de inspanningen van ons en organisaties die ons steunden. Dat is niet goed voor het vestigingsklimaat, waar wij ons hard voor maken. Wij vragen ons af hoe dit zo heeft kunnen lopen?"

De JBT verzette met de steun van zestien Texelse organisaties veel tijd en werk om de gedeputeerde wonen naar Texel te halen. Dat gebeurde eind januari (toen nog gedeputeerde Joke Geldhof) en dat leidde tot afspraken over een status aparte. "De gemeente mocht voortaan rechtstreeks met de provincie onderhandelen over het aantal woningen zonder tussenkomst van de regio, dankzij de erkende status aparte. Texel mocht meer bouwen mits een goed onderbouwde prognose naar de provincie was gestuurd. Die prognose hoefde niet langer alleen gebaseerd te zijn op de bevolkingssamenstelling, maar mocht ook bestaan uit gegevens over bijvoorbeeld openstaande vacatures die nieuwe mensen zullen aantrekken. Tot slot is er toegezegd vanuit Texel dat er versneld 350 extra woningen gebouwd zouden gaan worden. Zoals gezegd lijkt het, ondanks die toezeggingen, nu in de praktijk toch niet zo uitgevoerd te worden." De JBT maakte in oktober 2018 met diverse organisaties van het eiland een busreis naar Haarlem om het pleidooi voor extra woningen kracht bij te zetten. En er werd ingesproken bij de provincie om de woningnood op het eiland onder de aandacht te brengen en een zienswijze bij de provincie ingediend.