Het Texels Christelijk Mannenkoor in de beginjaren, onder leiding van dirigent Albert Kuik, met aan het orgel Piet Brouwer.
Het Texels Christelijk Mannenkoor in de beginjaren, onder leiding van dirigent Albert Kuik, met aan het orgel Piet Brouwer. Foto: Texels Christelijk Mannenkoor

Zang verbindt het Mannenkoor al vijftig jaar

Het Texels Christelijk Mannenkoor bestaat vijftig jaar. Zaterdag 26 oktober geeft het koor in de RK kerk in Den Burg een jubileumconcert. Het begint om 20:00 uur, de kerk is geopend vanaf 19:30 uur.

"We waren de hele week op zee. Van een sociaal leven kwam eigenlijk niets." De Oosterender visser Hans Daalder was op zoek naar een activiteit om met elkaar te doen: een mannenkoor. Hij benaderde Albert Kuik, destijds dirigent van Excelsior, met de vraag of hij dirigent wilde zijn. "Hij zei: 'Ik doe het onder één voorwaarde, jullie moeten beginnen met 25 man.' Zondagavond vergaderden we in het gebouw van Christelijke Belangen. We kwamen tot 23 man. Ik belde Kuik. Hij zei: 'We doen het, die twee komen er wel bij."

Op 9 september 1969 ging het koor officieel van start, op 31 december datzelfde jaar telde het koor al 52 leden, op het hoogtepunt zelfs 78. Koorleden kwamen van het hele eiland, reden om de naam Christelijk Mannenkoor Oosterend te veranderen in Texels Christelijk Mannenkoor.

Het was de start van een bijzondere geschiedenis, die inmiddels al vijftig jaar duurt. Veel zangers met een lange staat van dienst. Daalder al vijf decennia, net zoals vier anderen er al van het begin af aan bij zitten. Vijftig jaar ouder dan toen, de jaren gaan tellen. Ome Jan Brouwer en Hein Tjepkema zijn zelfs al dik in de tachtig. Maar nog goed bij stem. Het koor omvat eerste en tweede tenoren, baritons en bassen.

Een uitdaging voor dirigent Kuik, die weliswaar zeer muzikaal was en zelfs muziekstukken voor het koor schreef, om de stoere vissermannen te plooien tot een harmonieus koor. Hij ging met veel bezieling aan de slag. Met belangstelling werd uitgekeken naar de recensie in de Texelse Courant van het eerste concert. Die schreef: "De zang van de nu 54 man sterke groep heeft reeds vele kenmerken van een goede scholing." Volgens de verslaggever maakte het koor veel indruk op de toehoorders. "Natuurlijk was het gebodene nog niet feilloos, maar dat zal slechts een kwestie van tijd en van blijvend enthousiasme zijn."

In oktober 1970 trad het koor in Langedijk voor het eerst op in kostuum. Jaren later, bij een concert in Kampen, hadden vier koorleden hun zwarte pak in de bus laten liggen. De buseigenaar regelde dat het viertal een pak aangemeten kreeg in een herenmodezaak.

Aan ambitie geen gebrek. Begin 1979 werden opnamen gemaakt voor een grammofoonplaat. Bij de diner ter gelegenheid van het tienjarig bestaan schalde het Ambrosiaans lofgezang door de zaal. Voorzitter Th. Medema had de plaat opgezet. Er waren veel uitwisselingen, zoals met een koor uit Nordrhein Westfalen. Ter gelegenheid daarvan werd op Texel zelfs een fruitboom geplant. Bij vele uitstapjes naar de overkant keerden de zangers laat op de avond terug en werden per kotter naar Texel overgevaren.

"We zijn een hecht koor, lief en leed wordt gedeeld. De repetities, in de begintijd op zondagmorgen na de kerkdienst, zijn nu op de vrijdag van 19:00 tot 21:00 uur in het Muziekcentrum in Oosterend. Het koor treedt geregeld op, in de Gollards, tijdens de kerstmarkt in Oosterend en bij andere gelegenheden. Nieuwe leden zijn welkom.

Het Christelijk Mannenkoor verloochent de afkomst niet, op het repertoire nog altijd christelijke liederen. Maar lang niet allemaal meer. Het repertoire is in de loop der jaren een stuk breder geworden. tijdens het jubileumconcert staan onder meer de vaderlandse popklassiekers 'Het land van Maas en Waal' en 'Pastorale' op het programma en liederen uit andere genres. Als solisten treden op bariton Palle Fuhr Jørgensen en sopraan Marja Schmitz. Pianist/organist Arie Abbenes soleert en begeleidt het koor en de solisten. Het concert staat onder leiding van koordirigent Jan Beijert. Kaarten à €10,- in de voorverkoop bij Moerbeek Herenmode in Den Burg en Slagerij Rob Maas in Oosterend.