Het land van 'Wimpie Nok' tussen de Molenlaan en de Vuurtorenweg.
Het land van 'Wimpie Nok' tussen de Molenlaan en de Vuurtorenweg. Foto: Google Maps

Werkgroep onderzoekt belangstelling voor wonen in De Cocksdorp

Inwoners van De Cocksdorp hebben een werkgroep opgezet om te inventariseren hoeveel mensen serieuze belangstelling hebben om zich in De Cocksdorp te vestigen.

De inventarisatie moet aantonen hoeveel behoefte er is aan nieuwe woningen in het dorp en wat voor soort woningen. Op basis daarvan wil de werkgroep, opgezet op initiatief van de dorpscommissie, plannen ontwikkelen voor woningbouw in De Cocksdorp. Beoogde plek is het zogeheten land van 'Wimpie Nok'. Dat is het land waar de paarden van Van der Linden lopen. Het land was ooit bestemd voor wonen, maar heeft nu weer een agrarische bestemming.

André van der Vliet gaf maandagavond tijdens het bezoek van burgemeester en wethouders aan De Cocksdorp een presentatie namens de werkgroep. Die heeft in overleg met Woontij en wethouder Hennie Huisman (wonen) besloten eerst te onderzoeken welke behoefte er is, zodat er gericht plannen kunnen worden ontwikkeld. Om de behoefte te peilen, wordt deze week een enquête gestuurd naar iedereen op de wachtlijst van Woontij die heeft aangegeven belangstelling voor De Cocksdorp te hebben. De enquête wordt ook huis-aan-huis verspreid in Eierland om mogelijke kopers dan wel zelfbouwers te bereiken. De werkgroep wil onder meer in kaart brengen of de belangstelling uitgaat naar een koopwoning dan wel een huurwoning of dat mensen eventueel zelf zouden willen bouwen. Andere vraag is of de belangstelling uitgaat naar vrijstaand, twee-onder-één kap, een blok van meerdere woningen, appartementen op de begane grond of een appartement op een verdieping. Er wordt eveneens gevraagd hoe groot de huishoudens nu zijn, hoe oud de belangstellenden zijn en of een belangstellende wel of niet als Texelaar op het eiland is ingeschreven. Dat laatste is in verband met de huisvestingsvergunning.

Burgemeester Michiel Uitdehaag deed tijdens de dorpenronde de suggestie aan De Cocksdorp om voor de realisatie van woningen ook eens te kijken naar de locatie van het Eierlandsche Huis. Het zou volgens de burgemeester een idee kunnen zijn om een deel van het dorpshuis aan te wenden voor woningbouw. Dat was onder meer vanuit de gedachte dat het een groot gebouw is met een behoorlijke exploitatielast. Die zou lager kunnen worden als een deel van de locatie wordt ingezet voor woningen. Vanuit de zaal werd opgemerkt dat dat idee al eens eerder is geopperd.