Het parkeerterrein aan de Vogelenzang.
Het parkeerterrein aan de Vogelenzang. Foto: Jeroen van Hattum

Zorgen Den Burg over druk parkeerplaatsen

Voldoende parkeerplaatsen in Den Burg, een verkeerde verdeling van de parkeerplaatsen in Den Burg of juist een tekort aan parkeerplaatsen in Den Burg.

De inzichten over het aantal parkeerplaatsen in Den Burg, de druk op de parkeerplaatsen en de omgang met de parkeerplaatsen in de toekomst bleken wisselend tijdens een bezoek van burgemeester en wethouders dinsdagavond aan de dorpscommissie van Den Burg. Dat was in De Buureton en daar zat het goed vol met inwoners van Den Burg.

Volgens het momenteel ter inzage liggende concept Parkeer- en Verkeerscirculatieplan Den Burg zijn er voldoende parkeerplaatsen in Den Burg, maar is er sprake van een disbalans: te weinig parkeerplaatsen in het noorden en teveel in het zuiden. Dat werd ondersteund door bewoners van het noordelijk deel van Den Burg die aangaven dat een betere bewegwijzering naar de parkeerplaatsen in het zuiden geen kwaad zou kunnen.

Intussen gaven Pieternel Geurtz, Simone Dros en Sjakkeliene Klaassen aan dat het zonde zou zijn om de ijsbaan aan de Elemert op te offeren voor de ontwikkeling van nieuwe parkeerplaatsen. Klaassen ondersteunde dat met een petitie die vijfhonderd handtekeningen bevatte. Strekking van de petitie: maak van de ijsbaan geen parkeerplaats. Betoogd werd dat er straks bij de nieuwe sporthal al voldoende nieuwe parkeerplaatsen komen.

Henk van Wijk, aanwezig namens de 'Groep Van Wijk' stelde dat er juist een tekort is aan parkeerplaatsen en dat er parkeerplaatsen bij moeten komen. Hij was de afgelopen tijd dagelijks met partner Erna Dam in de auto langs de parkeerterreinen in Den Burg gereden. Dat had hen geleerd dat er een tekort is. Van Wijk verbaasde zich erover dat de gemeente de eigen tellingen die afgelopen zomer bij de parkeerterreinen zijn gehouden niet in het parkeer- en verkeerscirculatieplan heeft meegenomen, maar oude tellingen uit een vorig verkeersonderzoek. De 'Groep Van Wijk' bestaat uit diverse Texelaars in en om het centrum die zich zorgen maken over de ontwikkelingen die de gemeente voor ogen heeft.

Ko Lagerveld, oud-lid van de dorpscommissie van Den Burg, bracht voor een volle zaal bij het college in herinnering hoe Den Burg de afgelopen tien jaar vier verkeersonderzoeken heeft gekend, met telkens andere uitkomsten op het gebied van parkeervoorzieningen. "In 2009 waren er 700 parkeerplaatsen tekort, in 2012 was er een tekort van 400, daarna 200 en nu is er geen tekort aan parkeerplaats, terwijl het verkeer de afgelopen jaren wel is toegenomen?"

Wethouder Edo Kooiman zegde toe dat laatste nog eens na te zoeken. Hem was op basis van het ter inzage liggende parkeer- en verkeerscirculatieplan alleen bekend dat er geen tekort is. Er kunnen nog tot en met komende maandag 14 oktober zienswijzen op het concept-plan worden ingediend bij de gemeente.

Volgens dat plan zijn de openbare parkeerplaatsen in Den Burg momenteel als volgt verdeeld: 75 plaatsen op parkeerterrein Deuce, 94 plaatsen op parkeerterrein gemeentehuis, 70 plaatsen op parkeerterrein Drijverstraat, 101 plaatsen op parkeerterrein Waalderstraat, 94 plaatsen op parkeerterrein Albert Heijn, 115 plaatsen op parkeerterrein Vogelenzang, 28 plaatsen op parkeerterrein Elemert en 24 parkeerplaatsen op het parkeerterrein bij de Keesomlaan.