Afbeelding
Foto: LOMT

Nabestaanden piloot op plek oorlogscrash

Kevin Fellner, zoon van Alex Fellner, de piloot van een Halifax die in 1943 een noodlanding maakte in de Prins Hendrikpolder, bezocht onlangs met echtgenote Lori het monument ter nagedachtenis aan deze crash.

Jan Nieuwenhuis van Luchtvaart- en Oorlogsmuseum '40-'45 ving hen op bij Daan Welboren. Na een bezoek aan het monument namen ze een kijkje in het museum. "Ze waren verbaasd over wat wij hen konden vertellen over hun (schoon)vader, en over al het materiaal wat we inmiddels m.b.t. de crash hadden verzameld."

De Halifax DK183 was op 12 juni 1943 om 23.12 uur vertrokken vanaf de basis Leeming in Yorkshire. Eén van de motoren was tijdens de vlucht al uitgevallen en nadat het zijn bommenlading boven vijandelijk gebied had uitgeworpen probeerde het toestel op drie motoren terug te keren. Het toestel werd op de terugweg aangevallen door een Duitse nachtjager, en zodanig beschadigd dat boven de Waddenzee een noodlanding werd ingezet.. Om 02.13 raasde de Halifax door de bomen bij boerderij Capnie waarna het tot stilstand kwam in een korenveld met de staartkoepel boven een sloot (zie foto). In eerste instantie overleefden vier mannen de crash, maar drie stierven kort daarna. Fellner, afkomstig uit Ontario, Canada keerde later terug en werd 97 jaar.

Afbeelding